Verdwenen buurtwinkels

Richard Koot is eigenaar van groentenwinkel Koot. Daarvoor was de winkel in handen van zijn vader en opa. In drie generaties is de wijk veranderd. Waren er vroeger honderden buurtwinkels te vinden in Wittevrouwen, tegenwoordig zijn er nog maar enkele over.

De buurtwinkels waren vroeger vooral te vinden in de Poortstraat en de Gildstraat. Beide straten bestonden uit talloze winkels. Mensen kochten spullen bij de slager, de kruidenier, de melkboer, de drogisterij en kledingwinkels. De  kruidenier had klanten van christelijke afkomst, terwijl de naastgelegen kruidenier bezocht werd door rooms-katholieken. Er was geen concurrentie en op deze manier konden de buurtwinkels blijven bestaan. Veel buurtwinkels die generaties lang in de familie bleven, zijn verdreven door een biologische supermarkt en slager.

Hoekwoningen

Buurtwinkels waren vaak gevestigd op de hoek van twee straten (tegenwoordig voornamelijk hoekwoningen). Tijdens een wandeling in de wijk vallen op kruisingen de planken of dichtgemaakte deuropeningen op. Bij een groot deel van de hoekwoningen vallen de glas-in-loodramen en voormalige deuropeningen op.

Bewoners Wittevrouwen

De bewoners van de wijk Wittevrouwen zijn tegenwoordig een mix van yuppen en studenten. Buurtwinkels zijn er nauwelijks meer te vinden. Desondanks komen er meer restaurants en winkels die bijzondere producten verkopen. Hopelijk houden de huidige bewoners de laatste buurtwinkels in leven. Anders moet Wittevrouwen binnenkort noodgedwongen de supermarkt in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.