Wat een pech, huisje weg

Maliebaan 35, waar ooit de NSB haar hoofdkwartier had, zal vanaf mei 2011 een kinderdagverblijf worden. Fijn voor de kinderen, jammer voor de huidige antikraakbewoners. Zij moeten afscheid nemen van ‘hun’ pand.

Vergane glorie
Bij binnenkomst is het eerst wat opvalt de ruime hal met marmeren vloer, en de trap die omhoog cirkelt naar de eerste verdieping. Het moet er in de glorietijd van de NSB nóg indrukwekkender hebben uitgezien, maar nu is het een vervallen bende.

Om het nog een beetje leefbaar te houden zitten er vier antikraakwachten in het pand. Roos, een van hen, start een korte rondleiding door het gebouw op haar kamer. Voor de schouw zijn oude tegeltjes gemetseld en aan het hoge plafond is aan de versiering nog te zien waar ooit een kroonluchter hing. Door het gat in de muur waait vrolijk een briesje naar binnen.

Het wonen in zo’n groot oud huis heeft zo wel z’n charme, en is nog nuttig ook. ,,Het huis is prima voor feestjes en je zit lekker centraal, maar het is ’s winters wel koud met die slechte isolatie,” zegt Roos terwijl ze naar het gat in haar muur wijst.

Mussert op 'het' balkon. (Foto afkomstig uit boek Frank Chapel, "De Maliebaan")

Het balkon
Volgende stop is een kamertje met balkon op de eerste verdieping. Hier hield NSB-leider Mussert toespraken voor zijn partijgenoten die op straat toekeken. ,,We horen veel over dit kamertje. Er werd nog wel eens aangebeld door oudere mensen die het balkon kennen, en even naar beneden willen kijken.” De meest bijzondere gast? ”Maarten van Rossem, voor een documentaire van RTV Utrecht.” (Voor de tentoonstelling Maliebaan in Beweging, red.)

Op de tweede verdieping staat alles leeg. ,,Dit stuk is niet brandveilig, dus we mogen er niet meer wonen.” legt Roos uit. Een leeg bierblik verraadt dat er nog steeds activiteit plaatsvindt. ,,Ja, hier vieren we onze feestjes. Ideaal,” lacht Roos.

Roos woont er nu 2,5 jaar, en baalt dat ze eruit moet. ,,Het is een mooi huis, maar dat is het lot van antikraak wonen. Ik hoorde via jullie dat hier iets anders inkomt, dus dat is best wel zuur. Ik geloof wel dat onze antikraakorganisatie iets anders voor ons vindt, voordat ik hier kwam wonen zaten we in net zo’n pand, een paar huizen verderop. Komt wel goed!”


Grotere kaart weergeven


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.