Zal ik eens lekker bij je komen zitten?

Het wordt weer tijd voor dikke sokken, warme truien en misschien zelfs ook een paar oorwarmers. Sinds afgelopen donderdag is het in Nederland weer herfst. En dat betekent niet alleen dat wij, de mens het koud krijgt. Nee, ook muizen gaan op zoek naar een warm onderkomen. 

De meeste mensen zitten hier niet op te wachten. Voor de ongediertebestrijders onder ons betekent dit echter een nieuwe markt en meer werk. Gunstig voor hen, maar voor jou is zo’n klusje is natuurlijk niet gratis. Om wat geld te besparen, geven wij je nu alvast wat tips.

Herkenning

De aanwezigheid van muizen herken je aan aangevreten verpakkingen van levensmiddelen en aan de kleine keutels die muizen achterlaten. Muizenkeutels zijn langwerpig en spits van vorm, meestal donker gekleurd, ongeveer een halve centimeter lang en twee millimeter dik. In woningen komt voornamelijk de huismuis voor. De bosmuis en de veldmuis leven meestal buiten, maar in de herfst en winter willen ze ook wel eens naar binnen komen.

Preventie

Muizen en ander ongedierte komt op voedsel af, dus zorg dat alles goed opgeborgen is. Neem bijvoorbeeld een plastic bak, metalen koker of een voorraadblik dat goed afgesloten is. Zorg ook dat er geen kruimeltjes rond slingeren, want muizen lusten die ook wel. Ook helpt een hongerige kat natuurlijk een handje mee.

Bestrijding

Je kunt muizen bestrijden met gif. De stoffen in het gif zijn wel schadelijk voor het milieu en zorgen voor een pijnlijke, langzame muizendood. Je kunt ook voor een muisvriendelijke val kiezen. Zo’n kooitje waar ze in kunnen blijven leven. Leg er nootjes of brood in en wacht een tijdje totdat je een muis gevangen hebt. Zet hem vervolgens weer buiten uit. Let op, doe dit wel een aantal honderden meters. Muizen weten namelijk razendsnel de weg terug te vinden.

Wil je meer te weten komen over ongediertebestrijding? Kijk dan binnenkort naar een nieuwe aflevering van CampusCam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.