Zwerven door Utrecht: overal zwervers

Wie door Utrecht wandelt waant zich een stad als Barcelona. Overal word je aangesproken door een scheel kijkende man, die je vraagt ‘om nog een klein zakcentje meneer’.  Als je elke fiets zou accepteren die onder je neus wordt geduwd, zou de Tour de France op korte termijn geen probleem zijn. Is dat nou typisch Utrechts?

Volgens de politie valt het allemaal wel mee. Ze pakken de ietwat uitgehongerde types met fietsen (meestal junks genoemd) aan. Met lokfietsen bijvoorbeeld. Wij namen de proef op de som. Op de fiets, camera mee, en de klok op nul.

Halve minuut

Stelende man
Bron: webregio.nl

Een man met een baard roept ons. “Meneer en meneer. Klein zakcentje. Alstublieft. Klein zakcentje. Voor de nacht door.” We zeggen dat we net ons laatste geld aan bier hebben uitgegeven en fietsen verder.

Anderhalve minuut

Een mevrouwtje. Dat kan geen junk zijn, denken we. Is ze ook niet, naar eigen zeggen althans. “Ik heb geen geld, maar ga er echt geen verkeerde dingen van kopen. Echt niet. Ik wil alleen een plekje om te slapen vanavond. Kom op jongens. Help me alsjeblieft.” Je voelt jezelf een enorme asociale klootzak, als je weigert, maar dat moet je doen. Want onderscheid maken tussen zielig en zielig, dat is nog lastiger dan gewoon weigeren.

Twee minuten

Een bekend gezicht. Onze vriend die ons aansprak met ‘meneer en meneer’. Hij is zijn principes absoluut niet verleerd. Dat is fijn. Nu nog een goed geheugen. “Meneer en meneer. Een klein zakcentje voor de nacht.” Als we zeggen dat we hem al hebben afgewezen, gaan zijn schouders hangen. “Jammer meneer en meneer. Dan maar een andere keer.”

Drie minuten

Eindelijk, iemand met een fiets. Dat hebben we nodig. Want de hele tijd achterop zitten is ook lastig. Het blijkt een mooie racefiets te zijn ook nog. Voor een tientje en een pakje shag mogen we hem hebben. Een tientje en een pakje shag. Is die fiets gestolen soms? De verkoper: “Nee, niet gestolen. Ik wil roken dus ik wil geld dus eigen fiets verkopen. Echt. Niet gestolen.” Wat zou het soms fijn zijn om iedereen die overtuigend klinkt meteen te kunnen geloven.

Zo kan het ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.