Amerika nog niet klaar voor Al Jazeera

Hoewel Al Jazeera tegenwoordig een van de toonaangevende nieuwsnetwerken is op het wereldtoneel, is de televisiezender in Amerika nog steeds nergens te bekennen. De zender is er niet op televisie te ontvangen, maar alleen via internet te bekijken. Al Jazeera wil Amerika veroveren, maar Amerika houdt de deur dicht.

Sinds november 2006 is de van oorsprong Arabische televisiezender Al Jazeera ook Engelstalig te volgen in meer dan 100 landen. De vooruitstrevende Verenigde Staten lopen na vier jaar nog steeds achter de feiten aan.

Osama
Hoewel sommige mensen het netwerk nog steeds associëren met terrorisme en Osama bin Laden weten de meeste Westerlingen inmiddels wel beter. Inmiddels is de Engelstalige 24-uurs nieuwszender in meer dan 190 miljoen huishoudens wereldwijd te ontvangen, en zijn ze met prijzen overladen voor hun baanbrekende journalistiek.

Stem
Het vertegenwoordigen van de stem van het Midden-Oosten wil alleen maar niet lukken in de VS. Er zijn websites in het leven geroepen om hier verandering in te brengen. Het eenvoudige Arabische televisiekanaal is uitgegroeid tot een serieuze en vernieuwende nieuwszender, die dankzij haar naam en ligging een voorsprong heeft als het gaat om berichtgeving uit het Midden-Oosten.

Heather Allan FOTO: ANDREKE MOEDT

Vreemd
Met Al Jazeera English hebben ze hun pijlen gericht op de Westerse wereld, door op internationaal niveau Engelstalig nieuws aan te bieden. Het is op zijn minst vreemd te noemen dat een grootmacht als Amerika hier nog steeds niets van mee krijgt. In Canada wordt Al Jazeera inmiddels al volledig aangeboden.

Heather Allan, head of newsgathering bij Al Jazeera English in Doha, vertelt waarom het volgens haar zo moeilijk is door te dringen tot de Amerikaanse huiskamers.

Angst
Zouden de Amerikaanse kabelmaatschappijen nou echt zo vol zitten of is de angst voor het onbekende (lees: moslims) nog steeds te groot? Het is in ieder geval gedurfd om de Engelstalige versie van Al Jazeera anno 2010 nog steeds te negeren, en er moet een goede reden voor zijn. De vraag is hoe lang Amerika nog kan blijven hangen in haar conservatieve opvattingen. Ze kunnen zich niet voor eeuwig afsluiten voor de andere kant van het nieuws.

Op deze kaart is te zien waar het hoofdkantoor  Op deze kaart is te zien waar de
van Al Jazeera zich bevindt in Doha. Klik op       verschillende uitzendstudio’s van Al Jazeera
het markeerpunt voor een beschrijving.                English zich globaal bevinden.

   
De broadcasting centres van Al Jazeera English liggen in Doha, Kuala Lumpur, Londen en Washington DC. De redactie wisselt per dagdeel naar een ander deel van de wereld. Zo kan Al Jazeera English 24 uur per dag nieuws leveren.

Neem een kijkje op de redactie van Al Jazeera English in Doha.


Wil je meer weten over Al Jazeera English? Lees dan hieronder verder.


Onafhankelijk

Al Jazeera zegt zelf “de enige politiek-onafhankelijke televisiezender van het Midden-Oosten te zijn”. Hoewel ze in het brengen van nieuws misschien onafhankelijk en objectief pretenderen te zijn, doet hun bron van inkomsten hieraan twijfelen.

Al Jazeera draait volledig op staatssteun, verleend door de emir van Qatar, en is een non-profit instelling. Het televisiestation hoeft daardoor geen gebruik te maken van sponsoren of reclame, maar is op die manier wel afhankelijk van de goodwill van de emir. Die moeten ze te vriend houden om geld te krijgen, en een kritische blik op Qatar is niet wenselijk.

De onafhankelijkheid van Al Jazeera gaat daaraan ten koste. Volgens Heather Allan is dit eigenlijk nooit een probleem, omdat Al Jazeera English op internationaal niveau nieuws verslaat en Qatar daarom vaak te onbelangrijk is qua nieuws. Wel geeft ze toe dat als het erop aan komt ze alle kritiek op Qatar proberen te vermijden.

Eén gedachte over “Amerika nog niet klaar voor Al Jazeera

  • 6 november, 2010 om 19:55
    Permalink

    Gave blog over werkbezoek Al Jazeera als ook interessante master thesis “vergelijk CNN-Al Jazeera”! Neem aan dat je die thesis ook helemaal hebt gelezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.