Campus met Nederlandse roots in Qatar

Stenden University in Doha Qatar is een van de vele universiteiten in deze stad. Anders dan de meeste heeft deze universiteit Nederlandse roots. De Christelijke Hogeschool Nederland in onder andere Leeuwarden is namelijk verbonden met Stenden University.

De universiteit is vrij klein. Met zo’n 500 studenten streeft Stenden ernaar om haar studenten zich vanaf het eerste moment thuis te laten voelen. Ondanks de kleine omvang is de campus heel internationaal. In totaal zijn er meer dan veertig nationaliteiten vertegenwoordigd in het studentenbestand van de school. De docenten komen ook van over de hele wereld.

Studies
Op Stenden worden studies die gericht zijn op de dienstensector aangeboden. Het draait allemaal om toerisme, gastvrijheid en management, een soort hogere hotelschool lijkt het. Ze zijn ook erg trots op hun ‘problem based learning’ principe. Kort samengevat is dit een 7 stappenplan waarin groepen studenten een probleem voorgelegd krijgt en dit moet analyseren en oplossen. Dit zou de studenten goed moeten voorbereiden op het bedrijfsleven.

CHN University Qatar

Gebedsruimte voor mannen
In 2000 is Stenden University in Qatar opgericht, toen nog onder de naam CHN University Qatar. De naam is in 2008 verandert naar Stenden University. Misschien ook wat toepasselijker in een islamitisch land. De christelijke afkomst is niet te merken op de universiteit. Het is volledig ingesteld op moslims. Daarom zijn er ook gebedsruimtes. Wel gescheiden voor mannen en vrouwen natuurlijk.

Nederlander in Qatar
Tijdens het bezoek aan Stenden was niet alles wereldvreemd voor ons Nederlanders. Franke Viktor is een student uit Leeuwarden die voor een halfjaar aan Stenden University in Qatar is gaan studeren. “Ik werd hier gelijk opgenomen in de groep. Er was al een groep studenten uit Qatar naar Leeuwarden gekomen dus ik kende al een paar gezichten toen ik hier kwam.” Er worden ook geregeld feesten of andere activiteiten geregeld voor en door de studenten, dus eenzaam zal Franke zich hier niet voelen.

Hieronder een kort interview met Franke over zijn studie aan Stenden en de arabische cultuur.

t>

En voor een kleine indruk in welk deel van de wereld dit allemaal te vinden is, een kaartje.

Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.