Danssport line dance: ouderwets of hype?

‘Dat is toch die sport waar 40-plussers in countrykleding naast elkaar dansen? Met de handen achter de riem?’ Waar of niet, dat is het vooroordeel over de sport. Wat is de waarheid achter linedance?

Er zijn een hoop veranderingen opgetreden in de danssport. Zo zijn de cowboyhoeden en laarzen niet meer verplicht. Ook hoeven de handen niet meer perse achter de buckle en mag er met het gehele lichaam worden bewogen. Tijdens het begin van linedansen mocht er alleen met het onderlichaam worden gedanst. Het bovenlichaam mocht zo min mogelijk bewegen. Nu is ook de dansbeweging ‘hakken-tenen’ naar de achtergrond verdrongen.

Foto: Happy linedancers Ermelo

Oorsprong
De dansstijl komt oorspronkelijk uit Amerika. Zoals de naam al suggereert, wordt er in lijnen gedanst. De countrydans moet bij de hele groep dansers synchroon gaan, alle bewegingen moeten op de maat passen. De basis van de dans bestaat meestal uit 32 tellen, namelijk vier keer tellen van acht.

Nieuwe hype
Niet alleen de dans is veranderd, ook de muziek is in de jaren gemoderniseerd. De standaard countrymuziek wordt steeds vaker ingeruild voor ‘hippe’ muziek uit de top 40. Ook worden er combinaties gemaakt in samenwerking met andere danssporten als streetdance en jumpstyle. De nieuwe, lossere stijl van linedansen begint in te burgeren. De meningen erover zijn verschillend.

Wedstrijden
Jaarlijks zijn er regionale en landelijke wedstrijden in Nederland. Deelnemers dansen in teams, met een partner of individueel. De dansstijl heeft de volgende niveaus: social, newcomer, novice, intermediate, advanced en megastar.

Binnenkort in CampusCam op U-stad een reportage over linedance in Utrecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.