Radio maken met een verstandelijke handicap

Hij heeft iedere week een eigen radio-programma, maakt korte interviews voor zijn eigen YouTube-kanaal, onderhoudt fanatiek zijn eigen website en twittert er op los. Ook heeft Dé de Haas een verstandelijke beperking. Meer weten van deze interessante 48-jarige? Lees dan snel verder.

Al 21 jaar lang maakt Dé radio. Hij begon als echte ‘piraat’ en is uitgegroeid tot radiomaker bij Omroep Lelystad. Hij heeft nu een wekelijks radioprogramma genaamd ‘GerberaRadio’. Dit wordt iedere zondagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur uitgezonden op 93.4 FM. Dé: “Ik vind het echt heel erg leuk om te radio te maken. Ik ben gek op muziek, vooral op de wat oudere liedjes. Dus die draai ik lekker vaak.”

Hoewel Dé al radio maakt, is het zijn droom om een ‘echte’ journalist te worden. “Ja, dat lijkt me gewoon zo verschrikkelijk leuk! Ik ben nieuwsgierig en ik vind het heel leuk om te interviewen. Mijn grote droom? Aan tafel zitten bij Mathijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door. Of Jeroen Pauw zijn. Dat vind ik zo’n goede interviewer.”

Naast zijn werk voor Radio Lelystad, werkt Dé doordeweeks bij de LFB. Dat is een belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij is hier verantwoordelijk voor de PR-afdeling. Dé maakt bijvoorbeeld de nieuwsbrieven. Dé: “Dat gaat eigenlijk hartstikke goed, ik vind dat hartstikke leuk. Ik heb het wel druk hoor, eigenlijk heb ik alleen zaterdag vrij. En dan heb ik niet eens echt vrij, want meestal heb ik dan wat klusjes te doen.”

Ook is Dé al bijna twee jaar gelukkig getrouwd. Zijn vrouw, Janny de Haas, heeft ook een licht verstandelijke beperking. Samen leven ze in een appartement in Lelystad. Wel krijgen ze een maal per week begeleiding, vooral om te helpen met financien. De: “Ik ben niet zo goed met geld, dus daar helpt eens per week iemand mij bij. Janny vindt het ook fijn dat er iemand komt waar ze even mee kan praten. Dat kan zij ook even haar ei kwijt.”

Ben je benieuwd geworden naar Dé of zijn radioprogramma? Op zondagavond kun je natuurlijk luisteren naar 93.4 FM, maar je kunt ook hier kun je het begin van de uitzenden van 24 oktober 2010 afluisteren. Intro Gerbera Radio 24 okt. 2010

De de Haas in zijn hobbykamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.