Dierenweetjes genoeg bij vrijwilligers

De dierentuin. Een plek waar we allemaal graag komen om te kijken naar dieren die ons luierend vanaf een rots aanstaren. Toch gebeurt er in de hokken meer bijzonders dan je zou denken. Vrijwilligster Ellen Veldman legt ons de geheimen van de Amersfoortse dierentuin uit.

Want als iemand veel over de dieren weet is het Ellen Veldman wel. Al ruim acht jaar werkt zij als vrijwilliger in de dierentuin, en is net een wandelende dieren-encyclopedie. Ellen vervult een belangrijke rol in de dierentuin. Met rondleidingen en activiteiten houdt zij met haar collega-vrijwilligers voor een belangrijk deel het dierenpark overeind. “Rondleidingen is het leukste, je kunt mensen zó veel grappige weetjes vertellen. Geen rondleiding is hetzelfde!”

Uilskuiken
We beginnen bij het verblijf van de uilen. Het bordje ‘baby geboren!’ lijkt er voor niets te staan, want een stuk of vijf volwassen sneeuwuilen kijken ons slaperig met hun uilenogen aan. Ellen ziet de verbazing en begint uit te leggen. “Bij uilen zie je na een paar weken al het verschil niet meer tussen jong en ouders. Bij deze hier kun je alleen nog aan de donsachtige veertjes zien dat het een jonkie is.”

Apenstreek
Dat sommige dieren ook op mensen kunnen lijken blijkt bij het verblijf van de slingerapen.”Kijk, deze jongens hebben het slim bekeken. ” vertelt Ellen. “Er is per slingeraap-gezin één kind. Als er een tweede komt wordt de eerste verstoten; als het ware ‘uit huis’ geplaatst. Geen last van puberende kids, en het is makkelijk en goedkoop!”


中国在大型猫科动物 (chinees bij de grote katten)
De tijgers in de Amersfoortse dierentuin wonen in een verblijf met een grote glazen wand ervoor. Licht nerveus wandelt een groot tijgervrouwtje langs het glas heen en weer, zichtbaar gefocust op de tas van een van de bezoekers. Naast het grote verblijf staan een aantal borden in het Chinees. “De Chinezen zijn druk bezig alle tijgers uit te moorden; ze geloven dat je er medicijnen van kunt maken.” Wat er precies op de borden staat weet Ellen niet. “Iets waarin we vertellen dat tijgers ernstig bedreigd worden door het maken van medcijnen. Mijn Chinees is niet zo best”.

Dan ineens: woest gebrul. Een paar honderd meter verderop gaan de leeuwen gigantisch uit hun dak. “Er zijn waarschijnlijk mensen met een rolstoel langsgekomen. Die leeuwen kunnen op de een of andere manier zien dat dit ‘makkelijke prooien’ zijn, en gaan daarom zo tekeer.”

Olifantenhuid
Bij de olifanten zijn we nog net getuige van hoe mannetje Alexander een plasje doet. De landing van een hoop dampende olifantenmest hebben we helaas gemist, maar vast staat dat Alexander nooit van Sonja Bakker gehoord heeft. Een klein olifantje rent achter een boomstronk vandaan. “Het kleintje is de zoon van Alexander. Per dag eet hij zo’n 150 kilo, en komt hij één kilo aan. Dat gaat een paar jaar zo door,” legt Ellen uit.

Alexander de Olifant
Foto: http://fotootjesvanannelies.web-log.nl

Weten wat flamingo’s doen als hun partner even niet oplet? Binnenkort in CampusCam: een dagje meelopen met Ellen door dierenpark Amersfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.