Een eigen stekkie voor het Gouden Kalf

Elke Utrechter heeft er wel eens overheen gewandeld, de ‘walk of fame’ vlakbij de Neude. Maar van een eigen stekkie voor misschien wel het bekendste kalf  van Nederland is het nooit gekomen.

Tot nu dan, want daar komt misschien verandering in. Voor de derde keer op rij stond dit jaar een metershoog exemplaar van de bekende Nederlandse filmprijs in de tuin van de Stadsschouwburg. De ontwerper van het vergulde rund, Theo Mackaay, wil dat het Gouden Kalf een vaste plek in de stad krijgt. Volgens hem is het een icoon dat écht bij de stad Utrecht hoort en moet het dé nieuwe bezienswaardigheid worden.

Gouden Kalf
Foto: Rob van den Broek

Gouden Kalf
In de Nederlandse filmwereld wordt het Gouden Kalf ook wel gekscherend de Nederlandse Oscar genoemd. De Utrechtse beeldend kunstenaar Theo Mackaay heeft het gouden beeldje in 1980 ontworpen in opdracht van Jos Stelling, filmregisseur en initiatiefnemer van het festival. Sinds 1981 is het Gouden Kalf boegbeeld van het NFF en wordt hij als troffee uitgereikt aan onder meer prijswinnende Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers en acteurs. Het beeldje is 33 centimeter hoog en in brons gegoten.

De Utrechtse 'walk of fame'
Foto: Hotspot Holland

Walk of Fame
In Utrecht kennen we geen heuse boulevard zoals in Hollywood. Nee, hier hebben we het over een bescheiden straatje met gesigneerde en van handafdruk voorziene stoeptegels tussen de Oudegracht en de Neude. Het idee van de Utrechtse Film Boulevard is niet origineel, maar natuurlijk wél leuk. Sinds 2000 mag iedere winnaar van een Gouden Kalf het steegje weer verder bestraten met een eigen tegel.

NFF
Foto: Rob van den Broek

NFF
Tijdens het NFF zijn passeren alle Nederlandse filmproducties van het jaar de revue, waarvan er meestal een groot aantal in première gaat tijdens het tiendaagse filmfestival. Het gaat hierbij niet alleen om speelfilms, maar ook om korte films, documentaires en televisiedramaproducties. Tijdens de slotavond worden de Gouden Kalveren uitgereikt. Daarnaast zijn er elk jaar enkele ‘terugblikken’ naar eerdere Nederlandse filmproducties, is er sinds 1994 een ‘gast van het jaar’ (In 2010 Anneke Blok, red.) en worden er talkshows, seminars en discussies gehouden.

Wij van CampusCam gingen alvast op zoek naar een nieuwe standplaats voor het Gouden Kalf. De reportage die wij maakten is te zien op maandag 25 oktober 2010, vanaf 18.10 uur op UStad. Wat vind jij een geschikt stekkie voor het Gouden Kalf? Laat het ons weten!


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.