Ga toch lekker de boom in!

Geschaafde handjes, gescheurde, kapotte broeken en een boze moeder. Wie klom er vroeger als kind niet stiekem in de hoogste boom achterin de tuin? Die grote, groene boom beklimmen, dat was toch veel spannender dan spelen met de barbies of voetballen?


De meeste van ons raken als snel uitgekeken  op dit avontuur als ze op de leeftijd komen dat niet bomen, maar vriendjes, computeren en mobieltjes interessant zijn. Alhoewel enkele de fascinatie  voor boomklimmen niet kunnen loslaten. Zij worden professionele boomklimmers en zijn  boomverzorgers van beroep: het zo goed mogelijk in stand houden van een bestaande boom. Met gevaar voor eigen leven klimmen de, vooral mannelijke, boomverzorgers zonder gezekerd te zijn in hoge bomen om deze te snoeien of omver te hakken. Tientallen doen zelfs mee aan de NK’s en WK’s boomklimmen. Deze jonge tak van sport kent verschillende disciplines. Zo moeten de boomverzorgers een ‘gewonde collega’s uit de boom redden en in een zo kort mogelijke tijd een parcours afleggen.

Boomverzorgers werken op grote hoogtes
SKcultuur techniek

Geschiedenis
Maar waar komt dit professionele boom klimmen vandaan, is het echt voortgekomen uit de ondeugende streken van kinderen? Niet helemaal. De sport komt, hoe kan het ook anders, uit Amerika. In 1983 was daar de Amerikaan Peter “Treeman” Jenkins, een boomverzorger en gepensioneerde rotsklimmer , die ’s werelds eerste boomklimschool oprichten: Tree Climbers International. TCI ontwikkelden veiligheidsvoorschriften en trainingen voor boomklimmen, die tot op de dag van vandaag nog steeds gelden over de hele wereld.

Wil je een boomverzoger in Utrecht in actie zien? Kijk dan binnenkort naar CampusCam!

Hier alvast een voorproefje: Boudewijn Brugge, een Utrechtse boomverzorger, in actie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.