Het schip van de woestijn

In Nederland heb je paarden. In Qatar heb je die ook, maar daar is toch de dromedaris, door ‘locals stug met ‘camel’ aangeduid, een stuk populairder. En zo gek is dat niet. Qatar bestaat namelijk voor het grootste deel uit woestijn. En daar zijn de normale vormen van vervoer niet zo praktisch. De dromedaris wordt het schip van de woestijn genoemd, en dat is niet voor niets.

Paarden hebben regelmatig water en voedsel nodig, en kunnen niet grote afstanden afleggen in de brandende zon. De dromedaris kan 280 kilo met zich meedragen, kunnen wekenlang zonder te drinken, omdat ze bijvoorbeeld pas gaan zweten bij een lichaamstemperatuur van 40 graden Celsius  en ze hebben een bult waar vet in zit. Dat vet kunnen ze omzetten in energie, waardoor ze ook weken zonder voedsel kunnen. Hun dikke vacht beschermd ze tegen zowel extreme warmte als extreme kou.

hittebestendig

De dromedaris heeft eeltkussens onder zijn poten zitten. Hierdoor heeft hetgeen last van het gloeiend hete zand van de woestijn. Ook is het dier in staat om meer dan veertig kilometer op een dag af te leggen en kan het 25 kilometer per uur rennen. Vergeleken met een paard is dat geen grote afstand. Daar zijn dieren bij die 160 kilometer per dag kunnen afleggen. Maar dromedaris-eigenaar Mohammed zegt: “Je hebt niks aan paarden in de woestijn. Je moet in de buurt van een bron blijven, want anders lopen ze na een halve dag niet meer. En in de Woestijn duurt het soms dagen voor je een bron tegenkomt. Dan heb je dus meer aan een dromedaris.”

Levert veel op

Vandaar dat dromedarissen en kamelen in Qatar ook heel duur zijn. Er worden regelmatig bedragen voor betaald, die kunnen oplopen tot 1000 euro. Maar een dromedaris levert dan ook heel veel op. De wol van het dier wordt gebruikt voor kleding en kleden. Het vlees wordt gegeten, en de melk wordt gedronken. En het uitgeholde karkas kan zelfs ingezet worden om als schuilplaats te dienen in een zandstorm. En het dier kan zo’n zestig tot tachtig jaar oud worden. Er hoeft dus niet vaak een nieuwe te worden gekocht. Ter vergelijking: paarden worden meestal maar een jaar of dertig.

Toch een paard

Toch moeten we in Nederland niet direct het paard voor het andere hoefdier in te ruilen. Zo hebben we hier genoeg voedsel en water, en is het rijden van een paard een veel grotere uitdaging. Voor springen en dressuur zijn de woestijndieren ongeschikt. Ook is het veel comfortabeler om op een paard op en af te stappen. Als je je bij een dromedaris niet goed vasthoudt, lig je zo voorover in het zand. Maar als je ooit in een woestijn gaat wonen, spaar dan wat geld bij elkaar voor een goede kameel. Je kunt op hem rijden en hij draagt je handbagage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.