Iedereen kan spataderen krijgen

Opvallende blauwe aderen over de kuiten of dikke knobbels in de knieholte. Beter bekend als spataderen. Bij veel 65-plussers is wel een spatadertje te ontdekken, maar niet alleen ouderen krijgen last van deze vervelende bloedvaten.

Zo was ook de 25-jarige Mariëlle de klos. Een paar weken geleden onderging de Utrechtse studente haar eerste spataderbehandeling. Een paar spataderen werden afgebonden, waardoor de grootste druk van deze aderen eraf ging. “Ik ben nog zo jong, maar ik heb er nu al zo’n last van,” zucht ze. “Ik voel me net een oud wijf.”

Iedereen
“Iedereen kan spataderen krijgen,” legt dermatoloog Rutger Van der Waal uit. “Het kan in je genen zitten, maar als je bijvoorbeeld veel moet staan tijdens je werk kan dit het verergeren.” Jammer voor Mariëlle komen spataderen veel voor in haar familie.

Google

Behandeling
De bloedvaten van de patiënt worden eerst uitgebreid onderzocht. Vervolgens kunnen er meerdere behandelmethodes plaatsvinden. Mariëlles behandeling is daar één van. Maar je kunt de spataders ook laten scleroseren.

Naald
Dermatoloog Rutger van der Waal prikt de naald voorzichtig in een bloedvat van een patiënt. “Kijk eens hoe mooi de spatader wit wordt?” wijst hij. En ja hoor, binnen een paar seconden lijkt de blauwe bobbel te zijn verdwenen. Door de vloeistof zal het bloedvat uiteindelijk veranderen in een dun niet werkende ader. Voor de patiënt is het een opluchting. Na een kwartier staat ze op en loopt rustig naar buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.