Kinderboekenweek: nieuwe toekomst?

Vandaag is de 56e kinderboekenweek van start gegaan. Het thema dit jaar is de grote tekententoonstelling. Dit houdt natuurlijk in dat de griffels weer worden uitgereikt en er een kinderboekenweekgeschenk is bij aankoop van kinderboeken. Dit is echter niet alles, vandaag was De Wedstrijd gratis verkrijgbaar. Wel alleen voor de iPod, iPad of iPhone.

Dit boek is onderdeel van een serie boeken genaamd Piccolo Picture Books. De boeken uit deze serie zijn digitale prentenboeken en sluiten volgens Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum perfect aan op het thema van deze kinderboekenweek. Het verbeelden van verhalen staat hierbij centraal en dat is ook precies het doel van de Piccolo Picture Books: kinderboeken tot leven laten komen door audio en interactie. Misschien is dit wel een alternatief voor de ouder die zich zorgen maakt om zijn kind dat te veel gamed.

Voorlezen
Deze applicatie hoeft er niet voor te zorgen dat het ouderwetse voorlezen verdwijnt. Ouders kunnen het verhaal nog steeds voorlezen aan hun kinderen. Hiernaast kunnen de kinderen ook de voorleesfunctie gebruiken. Er zit zelfs een speciale leren lezen functie bij het boek. De Wedstrijd is het eerste boek in de reeks later dit jaar zullen de volgende 4 titels nog verschijnen: Met papa mee, Wat fijn dat wij nu vriendjes zijn!, Ik moet zó nodig! en Liselotje gaat naar zwemles. Tot nu toe is het wel alleen nog maar beschikbaar voor Apple-apparatuur.

Gedrukt boek
Ondanks deze technologische innovaties gaat deze kinderboekenweek toch nog vooral om gedrukte boeken. Boekwinkels en bibliotheken door het hele land organiseren allerlei activiteiten voor de kinderen. De kinderboekenweek is ook een gelegenheid om kinderen op een leuke manier dingen te leren. Zo wordt in bibliotheken in Utrecht gekeken “naar grote tekenaars en kunstenaars als Thé Tjong-Khing, Marlies Visser en Rembrand van Rijn”. Spelend leren en samen met andere kinderen leren daar zal hopelijk niet snel een technologische vervanging voor zijn. Want samen gezellig bezig zijn en daar ook nog wat van opsteken is toch leuker dan de hele dag naar een scherm staren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.