Mysterie achter de verminkte stadsduif

Vieze dikke patat vretende stadsduiven, wie ergert zich er niet aan. Door een wir war van mensen storm ik naar de bus en erger ik me aan een duif die weer net voor mijn voeten waggelt. Bus gemist, geef de schuld aan de duif en neem rustig plaats op het bankje.

Rustig ben ik de lelijke grijze mormels aan het bestuderen en kom ik tot de conclusie dat ze bijna allemaal wel een teen missen. En krijg ik bijna een soort van medelijden voor dit veel veelvratende gevogelte. Thuis duik ik achter mijn computer, om op zoek te gaan naar de oplossing van de verminkte stadsduif.

Mysterie opgelost

En zo waar kom ik uit op het forum van mijn favoriete radioprogramma vroege vogels. Nog geen maand geleden vroeg een van de luisteraars zich ook af hoe de duiven aan van die klompvoetjes komen?

Volgens Vroege Vogels is er niemand die het met zekerheid kan zeggen, maar duivenarts Hans van der Sluis heeft de volgende redenering: ‘Pootjes kunnen vastvriezen, verwond raken, infecties oplopen, bij pogingen ze te vangen blijven ze soms in de draad van het net hangen. Als ze dan toch ontsnappen bindt de draad weleens het pootje af, dat uiteindelijk afsterft.’

Volgens de Planten Parade is het uitspugende kauwgom van mensen het grootste gevaar. De duifjes lopen er doorheen en later lopen ze door draad of elastiek wat dan blijft plakken en de pootjes afknelt. Een logische verklaring lijkt mij.

Positieve duif

Duiven zijn natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel.  Zonder hen waren Gert en Hermien Timmerman nooit zo beroemd geworden. En wat hadden Wesley en Yolanthe anders tijdens hun huwelijk uit handen moet laten vliegen, witte eksters?

De volgende keer deel ik wel een frietje met een verminkte duif en ga ik me er toch wat minder aan ergeren. En in kauwgom stappen is voor iedereen irritant, niet alleen voor de duifjes. Dus rol deze in een papiertje en gooi ze in de prullenbak, dan is zowel mens als dier blij!

http://www.youtube.com/watch?v=OLIwrMz5r7k&p=6DF2F39E9CA9211F&playnext=1&index=26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.