Oktober? Boktober!

Als de herfst weer begint, het slechte weer de kop opsteekt en de verwarmingen weer aangaan stemt dat veel mensen neerslachtig. Terwijl dat helemaal niet nodig is, de herfst is namelijk ook het seizoen dat bokbier weer volop verkrijgbaar is. En er zijn maar weinig dingen die gure herfstdag beter op kunnen fleuren dan een lekker rijk glas bokbier. Campusblog gaat op zoek naar het lekkerste bokbier.

Geschiedenis

Bokbier (of bockbier) heeft niets te maken met geiten, de naam is een verbastering van Einbecker bier. De brouwerij in Duitsland waar het biersoort aan het begin van de 17e eeuw voor het eerst is gebrouwen. Het bier wordt gebrouwen van de aan het einde van de zomer geoogste tarwe en gerst. Mede dankzij de populariteit onder de duitse adel werd de receptuur snel door Duitsland en andere plekken in europa verspreid. Op dit moment wordt bokbier in onder andere Noorwegen, Oostenrijk, België, Tsjechië, Duitsland en Nederland gebrouwen. Bijna alle grote brouwerijen in Nederland brengen ieder jaar in Oktober een bokbier op de markt.

Eigenschappen

Bokbier is een amberkleurig tot donkerbruin gekleurd bier. Hoewel de smaken uiteenlopen is het over het algemeen kruidiger en zoeter dan pils. Er zijn ook soorten bokbier die een duidelijk branderige of romige smaak hebben. Het alcoholpercentage kan variëren tussen de 6 en 12 procent.

Lekker?

De meningen lopen uiteen, maar de toenemende hoeveelheid bokbierevenementen in Nederland en de verkoopcijfers doen vermoeden dat steeds meer mensen steeds meer bokbier drinken. Om het jou makkelijker te maken proeft campusblog de oogst van dit jaar alvast voor je.

De winnaars en verliezers

DouweV

Student journalistiek, muziekliefhebber, bierdrinker, voetballer, sarcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.