Olie goedkoper dan water

Een plek op aarde waar een liter olie goedkoper is dan een glas water? Voor veel autobezitters klinkt het te mooi om waar te zijn. In het Arabische Qatar is het de gewoonste zaak van de wereld. Geen wonder dat de gemiddelde Qatarees in niets kleiners rijdt dan in een benzineslurpende terreinauto. Hoewel de olie in Qatar zelf spotgoedkoop is, zorgt dit zwarte goud voor zestig procent van de inkomsten in de staatskas van de emiraat.

Olie borrelt in Qatar bijna letterlijk de grond uit. Voor een litertje benzine moet een Qatarees 0,80 riyal, omgerekend 0,17 euro betalen. Het kleine staatje tussen grote reuzen als Iran en Saudi-Arabie bezit een enorme voorraad aan aardgas en olie. Het land is met deze gas- en oliewinning in de laatste zestig jaar ontzettend rijk geworden. Afgelopen mei tekende Shell nog een overeenkomst met het staatje. De komende dertig jaar is het Nederlandse concern daar op zoek naar gas in een gebied van circa 8089 vierkant kilometer.

Dat Qatar bang is dat anderen meer te weten komen over deze vitale bron van inkomsten, blijkt wel uit het grote hek met prikkeldraad dat dwars door de woestijn loopt. In de verte zijn de hoge schoorstenen van de olieraffinaderij te zien. Hoewel de raffinaderij enkele kilometers van het hek verwijdert is, staat zelfs langs de weg een bordje dat fotograferen ten strengste verboden is.  De gids die ons langs het hek rijdt vertelt mij de borden serieus te nemen. De laatste keer dat een paar toeristen vanuit zijn auto stiekem foto’s namen, moest hij de toeristen een dag later overdragen aan de federale politie.

Olieraffinaderij
Olieraffinaderij - Foto: Robin Antonisse

De olie is dan wel goedkoper dan water, op foto’s maken van de waterzuiveringsinstallaties staan toch iets minder hoge sancties. Het land is zich er maar al te goed van bewust op wat voor goudmijn zij zit.

2 gedachten over “Olie goedkoper dan water

  • 7 februari, 2012 om 04:37
    Permalink

    Love the fresh layout. I was pleased with the information. Thanks for this great blog.

  • 21 januari, 2012 om 00:15
    Permalink

    Thanks for another wonderful post. Where else may just anyone get that kind of info in such a perfect way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.