Qatar? Das toch met al die rijke mensen?

De vlijtige volger van dit  blog had al zo’n vermoeden: de redactie van CampusCam was in Doha. Dat is de hoofdstad van Qatar. Qatar? Ja, Qatar. Het land van heel veel olie, van gebouwen tot aan de maan, van een WK 2022 dat binnengehaald moet worden.

Ik ging eens kijken wat het Nederlandse beeld was over Qatar. Nou, dat was duidelijk. Er werd gesproken over veel te rijke Arabieren die in de zandbak rondwandelen. Als men al iets wist, meestentijds werden de schouders opgehaald. Mooiste antwoord: “Qatar? Dat is toch van die rally met al die doden?” Men wist niet veel, en wat men wist, dat klonk zo:

Dat beeld klopt voor een deel. Tuurlijk, er is veel geld in Qatar. Er zijn veel grote gebouwen. Alles is mogelijk.

Gastarbeiders

Maar er is ook een andere kant. Want omdat de Qatari allemaal rijk zijn, gaan die niet in 45 graden gebouwen metselen. Daar halen ze mensen uit Pakistan, Nepal en Bangladesh voor naar Qatar. Mensen met weinig geld dus. Mensen die wonen in kleine hokjes van 2 bij 3, met een matras erin.

“Blij”

Zoals Yousef, een man uit Jordanië. Hij werkt elke dag van 6.00 tot 18.00 uur. In 45 graden zon, zonder helm , beklimt hij wolkenkrabbers. Zonder veiligheidskoord uiteraard. Zijn commentaar: “Ik ben blij hier te werken. Maar ik mis mijn land, mijn vrouw die ik al jaren niet heb gezien. Ik stuur haar geld op. In mijn vrije tijd ga ik naar een Ferarridealer, kijken naar die auto’s. Als ik hard werk, kan ik er misschien zelf eentje kopen.”

Andere kant

Het is de andere kant van Qatar. Ongeveer een miljoen mensen die heel hard werken, met gevaar voor eigen leven, en verlekkerd turen naar de rijkdom die ze zelf met hun handen maakten. Een rijkdom die voor hen heel dichtbij is, maar toch o zo ver weg.De

Zo leven ze:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.