Reënactment, meer dan spel

Riddertje spelen, met een houten zwaard om de prinses te redden. Voor veel kinderen is het een geliefd spelletje, vol spanning en gevaar. Dit is ook het beeld dat vaak bestaat over reënactment, het naspelen van historische veldslagen. Volwassenen die in hun kindertijd zijn blijven hangen.
 Youval Kuipers is voorzitter van de Orde der Noorderwind, een Utrechtse zwaardkunstvereniging. Volgens hem houdt reënactment nog veel meer in. Er zijn namelijk vier categoriën te onderscheiden. Kuipers: “Je hebt inderdaad een groep mensen, die alleen meedoen aan het meespelen van de

grote veldslagen. Ze doen het voor de lol en puur voor zichzelf.” Dat zou je de categorie riddertje spelen kunnen noemen.

Sporters en showmensen

Twee andere categorieën zijn de sporters en de showmensen. De mensen uit

Foto: Orde der Noorderwind

de vierde categorie, voegen eigenlijk alles samen.  Er zit een belangrijk verschil tussen de sporters en de showmensen. De sporters proberen namelijk de Middeleeuwse vechtkunst zo letterlijk mogelijk na te doen. Daarvoor worden historische boeken bestudeerd.

Middeleeuwse technieken

Voor de sporters gaat het hier eigenlijk gewoon om een vechtsport, net zoals dat je op karate kunt zitten. Kuipers: “De sporters trainen in een sportzaal en laten dat niet zien in shows en op evenementen.” De showmensen doen voornamelijk mee aan vechtshows, maar zijn minder bezig met de correcte techniek die gebruikt moet worden. “Het ziet er mooi uit, maar klopt eigenlijk helemaal niet,” aldus Kuipers.

Orde der Noorderwind

In de laatste categorie, al het bovenstaande samen, valt de Orde der Noorderwind. Kuipers: “Wij proberen op een authentieke, Middeleeuwse manier te vechten. We maken daarvoor gebruik van Middeleeuwse teksten. We trainen één keer in de week en proberen er een spectaculaire show van te maken. Het is een unieke vechtkunst, en een stukje van onze eigen geschiedenis.”

Nieuwsgierig geworden naar de Orde der Noorderwind? Kijk dan naar CampusCam.

Eén gedachte over “Reënactment, meer dan spel

  • 5 oktober, 2010 om 21:55
    Permalink

    “It‘s quite in here! Why not leave a response?” Shouldn’t this need to be “quiet”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.