The Aspire Academy kun je talent maken?

Twee basketbalvelden, een turnzaal, een atletiekbaan, een voetbalveld en dat allemaal overdekt en lekker gekoeld natuurlijk.

The Aspire Academy is een van de vele speeltjes die de Emir van Qatar heeft om zijn land op de kaart te zetten. Jong talent wordt gescout en krijgt school- en sportonderwijs onder een dak. Toch is het nog even wachten voor het systeem zijn eerste eigen Qatarische topper oplevert.

En wat voor een Dak!
Elke dag trainen de leerlingen in een gebouw met de meest geavanceerde trainingsfaciliteiten en krijgen ze les van trainers uit verschillende landen. Het perfecte topsportklimaat is gecreëerd, maar de visvijver met talent is gewoon erg klein om iets aan de haak te slaan.

De vijver
In Qatar wonen maar 300.000 mensen die ook echt van Qatarse afkomst zijn en de andere 1,7 miljoen komen uit het buitenland en komen ook eigenlijk niet in aanmerking voor de Aspire Academy. Vooral de voetbalopleiding is het paradepaardje van de Aspire Academy en moet gaan leiden tot een goed nationaal team.


Grotere kaart weergeven

Trainers
De beste trainers uit alle hoeken van de wereld worden met een mooi salaris overgehaald om les te geven op de immens grote sportschool. Als je het vraagt praten ze vooral over de visie die ze aanstaat en het professionalisme. Toch zijn ze het er over eens dat als je deze topsportomgeving in hun eigen land zet een voetbalfabriek van talent hebt.

De jeugd
Op de vraag of talent gemaakt kan worden krijg je van de trainers steeds het zelfde antwoord. De Aspire Academy is nog niet zo lang bezig met opleiden van jeugd en het is nog te vroeg om te zeggen of je hiermee wereldtoppers krijgt. Wel speelt het jeugdelftal regelmatig tegen de jeugdelftallen van Europese topclubs zoals Barcalona. Het Qatarse elftal t/m 13 jaar wist zelfs te winnen van de Catalanen.

Talent wordt nu gemaakt, maar of het ook gaat doorbreken? De tijd gaat het leren, maar aan de omstandigheden van de vijver zal het niet liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.