Toch best handig, zo’n praktijkexamen

Sinds maart 2010 moet behalve keihard geleerd, ook geoefend worden voor het bromfietscertificaat. Dat is allemaal leuk en aardig, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Zo’n 300 euro zijn de arme kindertjes er tegenwoordig aan kwijt, tegen zo’n 30 euro vorig jaar. Reden genoeg om eens uit te zoeken hoe het nu eigenlijk met het praktijkexamen staat.

“De praktijklessen zijn ingesteld om het verkeer veiliger te maken. Vooral voor scooterrijders, want die zitten praktisch onbeschermd op een voertuig. Wij proberen leerlingen te leren hoe ze moeten kijken en een stukje ervaring te geven. Want niet alles kun je leren uit een theorieboekje”, aldus Michael van Rossum. Michael geeft spoedcursussen scooterrijden. Zo’n cursus kun je binnen een dag afronden. ’s Ochtends inrijden op het oefenterrein, dan de weg op en tenslotte een praktijkexamen bij het CBR. Voor veel jongens en meiden een drukke en dure dag.

Minder kandidaten

Volgens Coen Sleddering van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) duurde het wel even voordat de aanmeldingen voor het bromfietsexamen na maart weer op gang kwamen. “Dat is ook niet zo gek, want net voordat het praktijkexamen in werd gevoerd heeft er een hele grote groep nog even examen gedaan. Dat kon, als je zestien jaar oud was natuurlijk. Daardoor was de groep die na de invoering examen deed iets kleiner dan normaal.” Nu is er volgens Sleddering wel een stijgende lijn te zien in het aantal examenkandidaten, maar dat is nog niet op hetzelfde niveau als vroeger.

Wilt u meer weten over het bromfietsexamen? Kijk dan binnenkort naar CampusCam.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.