Utrecht negeert kraakverbod

Krakers in Utrecht hoeven niet bang te zijn. De gemeente is namelijk niet van plan om hard tegen het kraken op te gaan treden. Dat was wel te verwachten, nadat op 1 oktober een landelijk kraakverbod is ingevoerd. Volgens de gemeente heeft de stad geen kraakprobleem. Daarom laat het College in een verklaring weten niets te veranderen aan de houding tegenover de krakers.

Het huidige beleid was te omschrijven als tolerant. Op de eerste plaats was het erop gericht om de veiligheid van krakers en omwonenden te waarborgen. Er wordt voor gezorgd dat  het gekraakte pand brandveilig was, maar er werden geen pogingen ondernomen om de krakers uit het pand te krijgen. Dat beleid wordt gewoon voortgezet.

Initiatief GroenLinks

Foto: wwbw2009

Op initiatief van GroenLinks en gesteund door D66, PvdA, SP en Leefbaar Utrecht was op 4 juni al afgesproken dat Utrecht terughoudend zou reageren op het kraakverbod. Volgens GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg heeft Utrecht veel culturele broedplaatsen te danken aan het kraken. “Het verbod is een oplossing voor een probleem dat er niet is.” Wethouder Harrie Bosch van de PvdA is het daarmee: “Ik ben niet voor kraken , maar het kan wel een effectief middel zijn tegen leegstand.”

Actie van OM

Voor de eigenaren van gekraakte panden in Utrecht valt er bij de gemeente niets te halen. Zolang er geen onveilige situatie ontstaat, zal er bij het Openbaar Ministerie worden aangeklopt. Volgens de gemeente moet die het kraakverbod handhaven. Het OM kan een rechtszaak tegen de krakers aanspannen, om zo het huis weer in handen van de juiste eigenaar te laten vallen.

Uithof

Eigenlijk verandert het kraakverbod dus helemaal niets. Het kraakverbod moet gewoon genegeerd worden, aldus de gemeenteraad. Dat geldt ook voor de krakers die 26 september een pand hebben gekraakt op de Uithof. Voorlopig hebben ze nog alle tijd om het in te richten als woon-, expositie- en atelierruimte.

Een gedachte over “Utrecht negeert kraakverbod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.