Van foto-expositie tot Rijn en Lek Safari

De Week van de Geschiedenis (16 oktober t/m 24 oktober) heeft de provincie Utrecht niet aan zich voorbij laten gaan. Met als thema ‘Land en Water’ lopen de activiteiten uiteen van een stadswandeling tot Rijn en Lek Safari.

In de provincie werden Wijk bij Duurstede, Rhenen en Vianen de ontmoetingsplekken voor de geschiedenisliefhebbers. De organisatie van de Week voor de Geschiedenis zat niet stil deze week. Cursussen fotografie, lezingen en stadswandelingen passeerden de revue. Daarnaast werd er speciaal voor deze week tijdens het Rondje Pontje, een fietstocht langs verschillende veerponten, het verdwenen veer in Rhenen in eer hersteld.

Foto-expositie

Het thema ‘Land en Water’ verbindt de drie plekken Rhenen, Vianen en Wijk bij Duurstede met elkaar. Dat is ook de reden van de tentoonstelling ‘Van Waterweg tot Wetlands’. Voor de expositie werkten amateurfotografen en historische verenigingen samen. De tentoonstelling werd op zondag 17 oktober in Wijk bij Duurstede officieel geopend door Paul Vesters van Het Utrechts Landschap. In de expositie zijn verschillende foto’s te zien van het landschap rondom de Rijn en Lek, maar niet alle foto’s zijn van het landschap zelf. Een vrouwelijke bezoeker vond de foto ‘Koebrug’ opmerkelijk…

Regionale aanpak

Volgens Martine Spanjers, cultuurscout van de provincie Utrecht, moest het dit jaar allemaal groter worden aangepakt. Hoe dit is gedaan en waarom deze week zo belangrijk is?
Hieronder een impressie van de tentoonstelling ‘Van Waterweg tot Wetlands’. Met daarin Martine Spanjers en Paul Vesters (Utrechts Landschap).

Rijn en Lek Safari

Op zaterdag 16 oktober konden bezoekers mee op vaartocht met het schip ‘De Baron van Jutphaas’. Deze voer van Rhenen naar de sluis bij Wijk bij Duurstede. Op 20 oktober ging de watersafari van Vianen naar Wijk bij Duurstede. Beide watertochten werden gevuld met muziek en verhalen over de omgeving. Deze verhalen zijn geschreven tijdens schrijfworkshops, eerder georganiseerd in de bibliotheken van Rhenen, Vianen en Wijk bij Duurstede.

Foto: Ingelou Stol

Overvaren

Ook dit weekend vaart er nog een speciale houten boot over de Rijn en Lek. Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober brengt de boot de bezoekers vanaf de haven in Wijk bij Duurstede naar de steenfabriek Bosscherwaarden. Gelijk ook de plek waar de tentoonstelling ‘Van Waterweg tot Wetlands’ te vinden is.

De schipper van het houten bootje heeft er ondanks de regen veel zin in vandaag. “Het is heerlijk op het water, trek je maar niets aan van die regen! Spring erop!”

Meer informatie over de Week van de Geschiedenis: www.weekvandegeschiedenis.nl

Foto: Ingelou Stol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.