Wielrennen en Doping: bloedbroeders

Met de verdenkingen rond de wielrenner Contador laait de discussie weer volledig op. De viervoudig winnaar van de Tour de France is betrapt op het middel clenteburol.

Handen omhoog!

El Pistolero werd meteen afgeschoten door de pers, maar zijn verklaring is dat hij het binnen heeft gekregen door het eten van vervuild vlees. Voorlopig is hij nog geschorst, maar het zou best kunnen kloppen.

Clenteburol kan direct worden getraceerd in het bloed  en het opzettelijk innemen van dit goedje is dus vragen om een lange schorsing. De onschuldverklaring van Contador moet dus niet te vroeg worden genegeerd.

Picowat?

Verder was de hoeveelheid van het stofje maar vijftig picogram. Voor alle mensen die hun wenkbrauwen zo fronste dat er kramp in hun voorhoofd schoot. Het gaat hier om een hoeveelheid die niet groter is dan een druppeltje water met een diameter van 1.2 micrometer.

Nou heb ik er zelf nog steeds geen beeld van, maar je gaat er volgens de kenners in ieder geval geen druppel harder van fietsen. Het is eigenlijk absurd wat er allemaal op het lijstje staat van de verboden middelen. Zo is je neusspray voor de wekelijkse verkoudheid ook al verboden en een pijnstiller met het stofje codeïne mag ook niet.

'Krentenbrood'

Supercombi

Wat is het toch met de sport wielrennen en doping. Waarom is het juist in deze sport zo een groot hoofdstuk? De verklaring zit al in de geschiedenis van de sport. De Tour De France is verzonnen door een journalist en het was een soort reclamestunt van een tijdschirft.

Het was een succes, maar er moest meer drama en de etappes werden nog moeilijker gemaakt. De sport werd bijna onmenselijk. Alleen helden en valsspelers konden de tour winnen en dat lokt het dus uit om extra hulpmiddelen te nemen.

Krentenbrood

De sport kan haast niet zonder extra middelen, maar het is al minder erg dan in de jaren 80 en 90. Dat waren de glorie-jaren van Epo. Zelfs de nuchtere oude Joop Zoetemelk is twee betrapt op doping en ook de Belgische cocaïnesnuiver Tom Boonen zei ooit eens in een interview: Awel, op krentebrood kom ge niet omhoog he.” Die laatste quote zegt genoeg.

Dat waren nog eens tijden

Hieronder de glorie-jaren van Epo in beeld. Pantani (de kale man) reed in dat jaar het record op de Alpe d’Huez. In 37 minuten 35 seconden reed hij de berg op na dat er al een etappe van ruim 150 kilometer op zat. Lance Armstrong deed er in 2004 een seconde langer over, maar dat was in een tijdrit waar hij ALLEEN die berg op hoefde. Alle vijf de heren die je voorop ziet fietsen in het filmpje (Ullrich, Casagrande, Virenque, Pantani, Riis) hebben in die periode doping gebruikt.

Eén gedachte over “Wielrennen en Doping: bloedbroeders

  • 15 april, 2012 om 00:39
    Permalink

    My husband and i were very delighted Ervin could deal with his preliminary research because of the ideas he discovered from your own web pages. It’s not at all simplistic just to continually be releasing secrets and techniques that many most people may have been trying to sell. We figure out we need the blog owner to appreciate because of that. These explanations you have made, the straightforward site menu, the relationships your site help instill – it’s got everything wonderful, and it’s really facilitating our son and the family reckon that this concept is awesome, and that’s extraordinarily important. Thank you for the whole lot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.