Culturele Keukens

Een voormalig NS-kantoor in de Concordiastraat, een oud schoolgebouw aan de Archimedeslaan en een vroeger pakhuis in de Vlampijpstraat. Op het eerste gezicht hebben deze gebouwen niets met elkaar gemeen, ware het niet dat achter de deuren van deze bouwwerken hard wordt gewerkt door Utrechts creatieve klasse. De drie gebouwen zijn namelijk culturele broedplaatsen, plaatsen waar kunstenaars en andere creatievelingen tegen een betaalbare prijs een onderkomen kunnen huren om zich aldaar op hun werk te storten  

Burgemeester Wolfsen op bezoek in de Concordiabroedplaats. Bron: concordiastraat68.nl
Burgemeester Wolfsen op bezoek in de Concordiabroedplaats. Bron: concordiastraat68.nl

Schilders, meubelmakers, grafisch ontwerpers, beeldhouwers: er zit van alle creatieve beroepen wel wat in deze culturele broedplaatsen. En dat is volgens meubelmaker Steef Bosma, die al vijf jaar samen met zijn broer Jelle een ruimte huurt in de Concordiabroedplaats, juist de kracht van deze locaties. Als bedrijfje doen zij hier namelijk allerlei contacten op die van pas kunnen komen bij het produceren en verkopen van hun designmeubels.  

Ook schilder Bas Lobik waardeert de onderlinge contacten tussen de kunstenaars in het gebouw. “Het is leuk dat je hier met allerlei gelijkgestemden zit. Zo kun je bijvoorbeeld met z’n allen open dagen organiseren.”                                                                                                                                                                                       

“Goed voor de stad”

Marion Jacobse is directeur van Sophies Kunstprojecten, een Utrechts kunstenaarsinitiatief dat zich inzet voor ruimte en gelegenheid voor kunst en dat tevens verschillende broedplaatsgebouwen in Utrecht beheert en verhuurt. Volgens haar zijn de broedplaatsen niet alleen goed voor de kunstenaars, maar ook voor de stad. “Dankzij deze broedplaatsen kunnen mensen namelijk in aanraking komen met kunst via bijvoorbeeld tentoonstellingen of open dagen.” 

Culturele Hoofdstad

De gemeente Utrecht hecht ook waarde aan de werkruimtes en subsidieert de beheerders en verhuurders ervan. Volgens de gemeente is Utrecht namelijk een bruisende, aantrekkelijke cultuurstad op weg naar internationale allure, met als uiteindelijk doel om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Of het mede door de broedplaatsen daadwerkelijk zover gaat komen is nog even afwachten; pas in 2013 volgt een eventuele benoeming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.