De ondergrondse hel in Utrecht

De tunnel.
FOTO roodpetje.nl

Als je een dakloze of een ex-dakloze naar de bekende ondergrondse ‘tunnel’ vraagt, zal er gezegd worden dat het ‘de hel’ van Utrecht was. Een plek waar daklozen, drugsverslaafden, alcoholisten, drugsdealers en criminelen te vinden waren. Deze zogenaamde ‘tunnel’ was een expeditiestraat onder het winkelcentrum Hoog Catharijne tot 2002.

Het leven van een dakloze in Utrecht was voordat er meer voorzieningen in 2002  kwamen vrijwel uitzichtloos. Er was niet altijd een andere mogelijkheid dan overnachten in ‘de hel’. Zo zijn niet alle daklozen ook daadwerkelijk criminelen te noemen. Honderden drugsverslaafden bevonden zich dagelijks in ‘de tunnel’ die ook wel bekend stond als ‘kartondorp’. Allerlei benamingen van de expeditiestraat waar bijna elke dakloze of ex-dakloze van weet.

Duistere sfeer

Voor alcoholistische daklozen en niet-drugsverslaafden was de situatie in ‘de tunnel’ ondraaglijk. De heersende drugsverslaafden zorgden voor een duistere sfeer in ‘kartondorp’. Elke poging werd genomen om drugs te verkrijgen. Deze pogingen leidden tot talloze gevechtspartijen. Daar waren vaak ook niet-drugsverslaafden de dupe van. Onder alcoholisten was er juist sprake van saamhorigheid door de drank te delen in plaats van ervoor te vechten.

Sinds de oprichting van gebruiksruimten en de sluiting van ‘de tunnel’ in 2002 is de situatie voor onder andere drugsverslaafde daklozen verbeterd. Zo is er bijvoorbeeld het Hostel de Hoek voor harddrugsverslaafden onder het beheer van het Leger des Heils. Het doel van gemeente Utrecht is de overlast van daklozen voorkomen. Zo is in 2002 het project Imagoverbetering dak- en thuislozen opgericht. Een imagoproject voor ex-daklozen om voorlichting te geven over hun levenservaring aan geïnteresseerden.

Imagoproject

Projectcoördinator Lilian Bos van Imagoverbetering dak- en thuislozen: “De ‘tunnel’ en omgeving stonden destijds bekend als de hel. Het was zeer gevaarlijk voor iedereen! Dat was ook een belangrijke reden waarom er meer voorzieningen kwamen voor daklozen en drugsverslaafden. Het Catharijnehuis is er bijvoorbeeld in Utrecht. Dat is een dagopvang voor daklozen en niet-harddrugsverslaafden. Sinds ‘de tunnel’ is afgesloten, is de situatie voor daklozen in Utrecht zodanig verbeterd dat er vrijwel geen sprake is van ‘overlast’ door daklozen.”

Zie filmpje van verslaggevers Ouafa Benyakhlef en Dieuwke van der Wal voor het interview met een voorlichter van Imagoverbetering dak- en thuislozen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.