Festivals ontwijken btw-verhoging

Heb je net besloten dat je volgend jaar niet op vakantie gaat, maar alle festivals gaat afstruinen? Dan is het te hopen dat je nog wat geld overhoudt, met de duurste maand van het jaar in het vooruitzicht. De meeste festivals verkopen hun kaarten namelijk al vanaf vorige week. Dit alles om de btw-verhoging  op podiumkunsten en kunstvoorwerpen per 1 januari te ontlopen.

Als Lowlands hoog op je lijstje staat, mag je van geluk spreken als je een van de 45.000 gelukkige was die afgelopen vrijdag een kaartje heeft weten te bemachtigen. Want binnen twee uur was het populaire muziekfestival in Biddinghuizen uitverkocht.

De btw-verhoging zal per 1 januari, omhoog gaan van 6 naar 19 procent. Je zou dus blij kunnen zijn dat veel festival kaarten voor de zomer van 2011 nu al worden verkocht. Het scheelt toch ongeveer twintig euro per kaartje en de meeste kaartjes zijn al niet goedkoop.
Toch kan het ook zijn dat je zoveel sinterklaas en kerstcadeaus moet kopen dat je op dit moment geen geld meer over hebt. Je zult tegen de tijd dat je weer geld hebt, dan toch van een koude kermis thuiskomen als alle festivals dan zijn uitverkocht.
Vorige week zaterdag zijn in het hele land protesten gehouden tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. In Utrecht gebeurde dat op de Neude. Hier waren duizenden mensen bij onder meer de uitvoering van bijzondere versies van de negende symfonie van Beethoven. Ook werd de menigte opgeroepen met zijn allen te schreeuwen tegen de plannen van het kabinet.
Het is nu afwachten of ‘de schreeuw om cultuur’ zijn vruchten heeft afgeworpen. Wie weet kan je volgend jaar weer gewoon festival kaarten kopen, nadat je portemonnee weer een beetje is bijgekomen van de maand december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.