Muskusrat op je Nickelsonkraag

Als het aan Eefje Sandmann ligt siert in de toekomst niet nepbont, maar het vachtje van de muskusrat de jassen van scootermeisjes en jongens. Ze vindt het zonde dat de dieren na gedood te zijn in de verbrandingsoven verdwijnen. En heeft ze daar niet eigenlijk een punt?

Elk jaar vinden duizenden Nederlandse muskusratten de dood in voor hen gemaakte klemmen en fuiken. De muskusrattenbestrijders banen zich door sloten en rivieren om er voor te zorgen dat onze dijken niet instorten en wij onze voeten droog houden. Maar wat gebeurt er met de beestjes als ze hun laatse gat gegraven hebben? Ze worden vernietigd. En dat terwijl kunstenaars en modeontwerpers staan te springen om de vacht deze waterrat.

Geschiedenis

In het begin van de vorige eeuw nam een Tsjechische graaf van een jachtreis door Alaska een paar pelsdiertjes mee naar huis. Voor de aardigheid, vanwege hun opvallend glanzende zijdezachte vacht. Hij zette ze uit in een visvijver op zijn buitenverblijf in Bohemen. Tien jaar later schatten deskundigen het aantal dieren in een straal van honderd kilometer rond het buitenverblijf op ongeveer twee miljoen! Europa had er in een klap een nieuwe diersoort bij. Binnen no time zaten de dieren over heel Europa verspreidt. Voor Nederland als waterland een absolute ramp omdat de beesten zich een weg graven door onze dijken en oevers. Dus worden ze nu met man en macht bestreden.

Bont

Als het advies van Sandmann wordt opgevolgd worden de dieren niet meer direct in de oven gegooid maar eerst gevild. Klinkt als een gat in de markt. Maar er kleeft één groot nadeel aan. Wat als muskusrattenbont een groot succes blijkt en de hoeveelheid door Rijkswaterstaat gedode beesten voor de consument niet meer voldoende is? Dan is er een grote kans dat particulieren de ratten gaan fokken en er zoals in de nertsenfokkerij dieronvriendelijke praktijken ontstaan. Kortom een kwestie die een hoop vragen oproept.

Muskusrattenvangst

Eén gedachte over “Muskusrat op je Nickelsonkraag

  • 2 december, 2010 om 14:18
    Permalink

    Muskusratten altijd +1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.