Natuurmonumenten in spagaat

Natuurmonumenten bevindt zich met de uitbreiding van golfclub de Haar in natuurgebied Haarzuilens in een spagaat. Tien jaar geleden nam de stichting de gronden in Haarzuilens over van Baron van Zuylen onder de voorwaarde dat ze zich in zouden spannen voor de uitbreiding van de golfbaan. Maar de uitbreiding vindt plaats in een kerngebied voor vleermuizen en doordat er daar 300 bomen worden gekapt, wordt hun leefgebied bedreigd.

Nog steeds zijn de plannen voor de uitbreiding van Golfclub de Haar niet definitief. Al 10 jaar lang puzzelt de club samen met Natuurmonumenten om de golfbaan uit te breiden van 9 naar 18 holes. En dat, zonder de natuur al te veel te beschadigen.

Positie Natuurmonumenten

De positie die Natuurmonumenten in die puzzel heeft, is opvallend. De vereniging zet zich in Nederland met hart en ziel in om de natuur te verbeteren maar bevindt zich met de uitbreiding van de golfclub in een spagaat. Volgens de beheerder van het natuurgebied Haarzuilens, Udo Hassefras, komt dat omdat Natuurmonumenten een inspanningsverplichting heeft om uit te breiden. “Tien jaar geleden hebben we de gronden in Haarzuilens van Baron van Zuylen over gekocht en we zijn bezig om daar een algemeen recreatie -en natuurgebied van te maken. Maar we mochten het gebied alleen over kopen onder de voorwaarde dat we de golfclub zouden helpen om uit te breiden. En wij willen ons aan die afspraak houden.”

De consequentie daarvan is wel dat Natuurmonumenten moet meewerken met de kap van 300 bomen. En moet daarnaast van eigen grond ongeveer 30 voetbalvelden natuur opgeven. Dat is pijnlijk, erkent ook Natuurmonumenten, maar niet onoverkomelijk.

Consequentie voor andere gebieden

Maar volgens Reint Klein Beekman, de oprichter van Landschapsbeheer Vleuten de Meern, waar Haarzuilens voorheen onder viel, staat de kap van de 300 bomen niet op zichzelf. “Binnen de natuur zijn verbindingen altijd belangrijk. Dit gebied staat in verbinding met Harmelen en Rijnsweerd. Omdat hier bomen worden gekapt zullen er ook daar verstoringen in de natuur plaatsvinden.”

Volgens Hassefras doet Natuurmonumenten er alles aan om dit te voorkomen. “We zijn al 10 jaar lang bezig met dit plan. Er worden dus niet zomaar bomen gekapt. Wij hebben als Natuurmonumenten de plicht om de natuur goed te behandelen.” De plannen die er nu volgens Hassefras liggen zijn zelfs zo goed dat hij denkt dat de natuur er beter uit zal komen. “Alle natuurgebieden moeten worden beheerd. In dit gebied is dat al tijden niet gebeurd. De uitbreiding zal daarom juist de natuurwaarde verbeteren.”

Klein Beekman blijft sceptisch. “De plannen die er nu liggen, klinken op papier mooi, maar ze zijn nooit te realiseren. De natuur zal hier sowieso schade van ondervinden. In Haarzuilens maar ook in andere gebieden rondom Utrecht.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.