Plotseling gaat het luchtalarm af

Daar zit je dan. In een donker huis met een verwarming die het nog zo’n half uur volhoudt. Buiten gaat het luchtalarm af. En dit keer niet op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur. In alle Utrechtse wijken is de stroom uitgevallen en niemand weet wanneer de situatie weer normaal is. “Had ik toch maar dat noodpakket gekocht”, vraag je jezelf af.  Alle ramen en deuren moeten dicht, dus misschien is er in de buitenwereld wel veel meer aan de hand..

Het gebeurt bijna nooit, maar het kan altijd een keer fout gaan. Denk aan de watersnoodramp, een gifwolk, stroomstoring of een terroristische aanslag. De Postbus 51-spotjes zijn al vaak genoeg langsgekomen, maar eigenlijk heb je je er nooit zo in verdiept. Misschien toch eens handig om op een rijtje te zetten wat je moet doen bij een ramp. Want: “Goed voorbereid zijn, heb je zelf in de hand“.

  • Zorg dat je een noodpakket in huis hebt. (Basispakket 65 euro). Vooral het drijvend vermogen van deze noodtonnetjes is optimaal.
  • Werp eens een blik op risico’s in je eigen buurt.
  • Wees voorbereid als het luchtalarm gaat (Doorklikken voor stappenplan).
  • Stel de radio -en televisiefrequentie van de lokale rampenzender in.

In de categorie ‘rampen’ komt een stroomstoring het vaakst voor. Ook in Utrecht gaat het licht regelmatig uit, maar bijna nooit voor een wat langere tijd. Toch ging het op 23 juni 1997 gruwelijk mis in Utrecht. Een stroomstoring legde een groot deel van het openbare leven plat. Treinen reden niet, hulpdiensten waren moeilijk te bereiken en de politie adviseerde mensen zelfs hun mobiele telefoons niet te gebruiken. Ook verkeerslichten op alle wegen in en rondom Utrecht waren deffect. Alle roltrappen en draaideuren in Hoog Catharijne hielden er mee op. Gelukkig ging de batterij van de omroepstem van het winkelcentrum nog even mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.