Student dupe van eigen laksheid

Het kan zo gebeuren, je wordt wakker en voelt je totaal niet goed. Als het geen griepje is, is het natuurlijk zaak om naar de huisarts te gaan. Veel studenten in Utrecht blijven hangen bij de huisarts in de woonplaats van hun ouders. Makkelijk, want het is vertrouwd, maar ook gevaarlijk als er echt wat aan de hand is.

,,Studenten zonder huisarts in Utrecht blijven met problemen zitten en wachten tot ze weer een keer bij hun ouders zijn. Dan kunnen ze naar hun eigen huisarts. De problemen kunnen dan al erger zijn geworden”, vertelt Jack Muller, huisarts aan huisartsenpraktijk Homeruslaan in Utrecht. Zo ook een studente uit Utrecht. Sinds drie maanden woont ze in Utrecht. ,,Ik kreeg last van een blaasontsteking op een maandag. Ik wilde vrijdag naar mijn eigen huisarts gaan, die nog bij mijn ouders zit. Ik voelde me steeds zwakker worden, ik kreeg ook enorme koorts. ’s Nachts hebben mijn ouders me opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Mijn blaasontsteking bleek een nierbekontsteking te zijn geworden, omdat ik te lang had gewacht.” Dus als je geen huisarts hebt en wel een acuut probleem, kan je maar beter naar een huisartsenpost gaan in Utrecht, hoewel deze stroom aan studenten hen wel in moeilijkheden brengt. ,,Het komt voor dat huisartsenposten overbelast zijn door de studenten, vooral ’s avonds, aangezien ze dan vaak aan de bel trekken.”

Zoektocht

Het beste is natuurlijk om meteen na het verhuizen een nieuwe huisarts te zoeken, en dat is eigenlijk helemaal niet zoveel werk. Een huisarts zoeken gaat in Utrecht per postcode. Via Huisartsen Utrecht kan je opzoek naar een nieuwe huisarts. Je vult de postcode in, op de volgende pagina krijg je een tiental aan huisartsen te zien waar je uit kan kiezen. Je klikt op de huisarts en komt dan op de website van zijn praktijk. Bij sommige praktijken is zelfs een internetinschrijving mogelijk. Dan hoef je alleen nog even de oude huisarts te bellen met het verzoek om jouw medische geschiedenis op te sturen. Lukt dat niet, dan is het een kwestie van even bellen. Het kost een half uurtje tijd, maar dat is het ook wel weer. ,,Ik zou graag willen dat het een automatisme wordt. Je schrijft je in bij de gemeente, en je schrijft je in bij een nieuwe huisarts”, aldus Jack Muller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.