Tientallen euro’s besparen op je kamer

Je betaalt honderden euro’s voor een kamer waar je niet normaal je kont kan draaien. De meeste studenten die op kamers wonen herkennen dit wel. Ze weten dat ze te veel geld betalen voor het hok waarin ze wonen, maar toch doen ze hier niks aan. Volgens Moniek van Abel van het Huurteam in Utrecht komt dit, omdat hoge huurprijzen heel gewoon worden gevonden. “Als je aan studenten vraagt of ze denken dat ze te veel huur betalen is het antwoord daarop meestal ‘ja, maar het is Utrecht. Dat is toch heel normaal?’ Dat is het dus niet.”

 

Het Huurteam is er voor studenten die particulier een kamer huren. Het Huurteam toetst de prijs van de huur aan het ‘puntensysteem’. Als je teveel huur betaalt zal het Huurteam samen met jou op zoek gaan naar een oplossing. Ze regelen alles voor je en het is nog gratis ook.

Erveringsdeskundige
Nikita van Roermund studeert aan de Universiteit Utrecht en woont samen met twee huisgenoten in Utrecht. Voor 350 euro per maand huurt zij een kamer van 13 m², waarin bed, kast en bureau passen. Opvallend veel, maar heel gewoon, toch? Nikita en haar huisgenoten vonden van niet en namen contact op met het Huurteam. “Nadat we contact hebben opgenomen met het Huurteam, ging alles heel snel. Binnen een week kwamen ze onze kamers opmeten. Het werd al snel duidelijk dat wij allemaal te veel betaalden.” Nikita die nu 350 euro betaalt voor haar kamer, hoort volgens de wet maar 130 euro te betalen. Een verschil van 220 euro per maand.

Bang
Dat hoge kamerprijzen ‘gewoon’ worden gevonden en studenten daarom niks ondernemen, is bekend. Maar, er zijn ook studenten die wel stappen willen ondernemen, maar dit niet durven. Studenten die bang zijn voor hun huurbaas en denken dat zij dan vervolgens uit hun kamer worden gezet. Voor deze studenten: dat mag helemaal niet! Ook niet als je een contract voor bepaalde tijd hebt ondertekend.

Veel betalen voor een kamer is dus helemaal niet normaal. En zomaar uit je kamer gezet worden mag al helemaal niet, zelfs niet bij wet. Dus, geen enkele student hoeft ooit nog te veel huur te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.