‘Vrouwenvoetbal moet veranderen’

FC Utrecht is één van de acht clubs die meedoen aan de Eredivisie voor Vrouwen. Na een vliegende start en een mediahoogtepunt tijdens het EK in 2009 is de aandacht voor het vrouwenvoetbal geluwd. Voorzitter van FC Utrecht Jan Willem van Dop: “We kunnen niet zo door blijven kabbelen, de volgende stap is professionalisering.”

Jan Willem van Dop, voorzitter FC UtrechtOp dit moment valt de eredivisie voor vrouwen bij de KNVB onder het kopje ‘amateurvoetbal’. In 2007 is de klasse opgericht en om de competitie eerlijk te maken zijn er regels gesteld, zo mag een club niet meer dan vier internationals in de selectie hebben. Van Dop vindt het nodig dat deze dingen veranderen. “Je hebt clubs als PSV, Ajax en Feyenoord nodig, maar die willen alleen meedoen als ze hun eigen team mogen samenstellen. Als ze meedoen willen ze meedoen om kampioen te worden.”

Van Dop legt uit dat drie jaar geleden de Eredivisie voor Vrouwen werd gezien als een maatschappelijk project. “We kregen subsidie en de KNVB gaf ons een aflopende bijdrage. Nu het geld minder wordt moeten we door met de volgende stap en dat kan misschien betekenen dat je speelsters moet gaan betalen, maar dat kan.”

Het is lastig om meer geld vrij te maken voor het vrouwenvoetbal, dat nauwelijks media-aandacht geniet zegt Van Dop. “Het is een kip en ei verhaal, je hebt meer geld nodig om beter te worden en meer media-aandacht te krijgen, maar je hebt meer media-aandacht om sponsors aan te trekken. We moeten eruit komen en daarom moet je slim zijn met sponsors. Zo hebben we het volgende bedacht: Een bedrijf sponsort de vrouwen, maar krijgt vier plaatsen op de tribune voor de mannen. Dat is goed voor de PR en zo komt er meer geld vrij voor de vrouwen.”

2 gedachten over “‘Vrouwenvoetbal moet veranderen’

  • 24 november, 2010 om 22:11
    Permalink

    Goed artikel en überhaupt een wonderschone site. Het stikt overduidelijk van het talent in de groep mensen die dit maken. Ga zo door zou ik zeggen!

  • 24 november, 2010 om 09:08
    Permalink

    Voor attractieve teamsport heb je testosteron nodig, liefst veel/. Er moet gevochten worden. Ook onderling. En vernederd. Het zijn de mannen die op de tribunes de dood van de tegenstander eisen. Vrouwenteamsport is, hoe goed ook, niet emotioneel genoeg om een hele wedstrijd naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.