Wat als je niet hoort

Je zit op een stille plek je op de universiteit. Hard te werken. Helemaal alleen, want zo kan je het beste werken. Dan ineens, gaat het alarm af – loei hard. ,,U moet zo snel mogelijk het pand verlaten.” Maar wat als je doof bent? Dan heeft zo een alarm weinig nut. Dat is precies waar doven tegenaan lopen.

Wat voor ons zo vanzelfsprekend lijkt, is voor hun een hele opgave. Verkeer bijvoorbeeld. Veel horenden realiseren niet hoeveel wij af gaan op geluid. Je denkt dat je altijd wel kijkt als je met je fiets de weg oversteekt. Maar negen van de tien keer, luister je of er een auto aankomt. Als je doof bent kan dit niet. Dan kan dus voor flink wat problemen zorgen.

Moet je je voorstellen hoe het zou zijn om doof te zijn voordat er sms of internet bestond. In het huidig tijdperk zijn er gelukkig heel wat apparaten die een tal van problemen die de doven ervaren, deels wegneemt. Zo kan je op je iphone intypen wat je nodig hebt, als je aan het winkelen bent en ze hebben jou maat niet. Met veel telefoons kan je tegenwoordig ook beeldbellen. Leuk voor een horende, geweldig voor iemand die doof is. Ook bestaat er een polswekker die trilt. Het noemt zichzelf de Shake n Wake Silent Alarm Clock.

Gelukkig zijn er tal van dingen in ontwikkeling. Een goed voorbeeld daarvan is de NL-Alert. Tijdens een ramp of crisissituatie wordt met NL-Alert gewerkt met tekst en pictogrammen. Want, als je niet hoort wil je het toch ook weten als zich een ramp voor doet. (lees meer over het NL-Alert en andere gadgets op de website van doof.nl

Ik ben benieuwd, hoe ik het er van af zou brengen als ik nu ineens doof zou zijn. Ik weet wel, dat ik mijn oude Nokia uit 2000 zou inleveren voor een iphone. Voor de een leuk speeltje, voor iemand die doof is een werelduitkomst.

Via je telefoon kan je ook gebarentaal leren, kijk voor alle filmpjes op mobilesigns.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.