Wet inburgering buitenland discrimineert!

“Ik mis haar zo erg. Ik mis haar zo erg”, zo vertelt de aangeslagen Joseph Williams uit Amersfoort. Hij en zijn familie worden op basis van hun nationaliteit gediscrimineerd. Afgelopen juli moest de vrouw van Joseph, Elizabeth, haar man en kinderen achterlaten om een Inburgeringexamen te doen in haar land van herkomst, Nigeria. Zou de familie niet uit Nigeria, maar uit een westers land als Canada komen dan had Elizabeth haar man en kinderen nooit achter hoeven laten.

Discriminatie
De voorwaarden voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning in Nederland staan beschreven in de Wet inburgering buitenland. Vele internationale organisaties vinden deze wet discriminerend. Zo heeft het VN comité zich op 25 maart 2010 uitgesproken tegen Nederland vanwege deze wet. Volgens het comité zou deze wet op onrechtmatige wijze onderscheid maken tussen personen op basis van nationaliteit. Als je namelijk uit een land komt als de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland of Canada hoef je geen inburgeringexamen te doen. Maar kom je uit Nigeria zoals Elizabeth dan wordt je gedwongen terug te keren naar je land van herkomst om daar het examen te behalen.

In strijd
Ook is deze wet in strijd met artikel acht van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Alleen als er zwaarwegende redenen zijn dan mag er volgens de rechtspraak van het EVRM een uitzondering worden gemaakt. Voor de Wet inburgering buitenland geldt dit niet. Ook Human Right Watch liet weten dat deze wet leidt tot “directe discriminatie op grond van nationaliteit en tot indirecte discriminatie op grond van ras.”

VN comité
Het VN comité raadt de Nederlandse regering aan om het inburgeringexamen in het buitenland niet of niet alleen verplicht te stellen in niet-westerse landen. Voor de familie Williams had het een hoop leed kunnen besparen als Elizabeth niet terug had hoeven keren naar Nigeria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.