Zelfvertrouwen kun je leren

Iedereen voelt zich wel eens wat onzeker. Niks aan te doen, denk je dan, gaat wel weer over. Als dit niet zo is dan is er de School voor Zelfvertrouwen. De school is op 20 locaties in Nederland en België te vinden, ook in Utrecht. Zoals de naam al verraadt, kun je hier cursussen volgen om je zelfvertrouwen op te krikken.

Els Piket is counselor coach en werkt voor de school voor zelfvertrouwen in Utrecht. Daarnaast heeft ze ook haar eigen praktijk. “Zelfvertrouwen kun je zeker leren. Het is mens eigen om je onzeker te voelen en je af te vragen wat andere van je denken”, meent Els. Door middel van oefeningen zoals rollenspellen en gesprekstechnieken helpt Els mensen uit hun schulp te krijgen. “Mensen komen soms heel ineengezakt binnen, maar na een aantal sessies lopen ze met opgeheven hoofd naar buiten. De verandering die ze doormaken ontroerd me soms.”

Goed gevoel
“Zelfvertrouwen heeft veel te maken met waar je vandaan komt”, legt Els uit. De omgeving waarin je opgroeit bepalen voor een groot deel hoe je je over jezelf voelt. Het belangrijkste van zelfvertrouwen is dat je doet waar je jezelf goed bij voelt. “Vaak denken wij mensen te veel na over wat anderen van ons denken en denken daarbij in andermans hoofd te kunnen kijken. Maar dit kunnen wij niet en daardoor gaan wij ons onzekerder voelen dan nodig is.”

Psycholoog
Els is erg bezig ook met het menselijk denken en komt daarmee in de buurt van het vakgebied van een psycholoog. “Counseling coaching kijkt veel meer naar het hier en nu, bij een psycholoog ligt de focus meer op het verleden. Ik denk dat mijn methode soms effectiever is. Er zijn soms cursisten die eerst bij een psycholoog hebben gelopen en daarna bij mij komen en binnen een paar dagen zich een stuk beter voelen.”

21e eeuw
Te weinig zelfvertrouwen, een probleem wat waarschijnlijk vroeger nog niet zo aan de orde was. Els denkt dat het er vooral aan ligt dat we zoveel moeten tegenwoordig. “Dat maakt dat we ons sneller onzekerder voelen wanneer iets niet lukt maar een ander wel. Het gras lijkt altijd groen
bij de buurman.” De cursus duurt meestal tussen de 3 en 5 dagen. Het kost zo’n 125 euro per dag. Je moet wat over hebben om in jezelf te investeren.

Hier wat positieve quotes die je zelfvertrouwen wat kunnen opkrikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.