’t Heerlijk avondje

Morgen is het weer zover: heel Nederland schaart zich dan ‘s avonds voor de open haard om tijdens pakjesavond gezellig surprises uit te delen, gedichten voor te lezen en natuurlijk cadeautjes uit te wisselen. Maar sinds de illusie des Sinterklaas ergens gedurende de basisschool voor mij uiteen is gespat, is deze oer-Hollandse traditie steeds minder aan mij besteed.

Waarschijnlijk begon het al met de surprises in groep 6, 7 en 8. Daar waar ik probeerde zo’n mooi mogelijk werkje in elkaar te knutselen, zag ik er altijd bar weinig voor terug. Achter die ‘vet coole’ computer van papier-maché stond altijd mijn surprise weggemoffeld. Dikwijls een ongeïnspireerde grabbelton of betekende schoenendoos.

Cadeautjes

Omdat ik surprises inmiddels rigoureus heb afgezworen, kamp ik tegenwoordig met andere problemen. Eén daarvan is het kopen van goede cadeautjes. Sommige mensen zijn daarin gelukkig heel duidelijk, waardoor je bij de dichtstbijzijnde boekhandel al slaagt.

Er zijn echter ook lieden die de meest onhandige dingen op hun lootje zetten. Bijvoorbeeld een fles jenever, die je niet zomaar bij de slijter op de hoek kunt halen als je pas twaalf bent. Of dingen die je niet even in de winkel kunt kopen, maar via internet moet bestellen. Dankzij mijn natuurlijke laksheid bestel ik deze artikelen altijd te laat, waardoor ik op 5 december een surrogaatcadeautje geef met de mededeling: “Je echte cadeau komt van de week.”

Een nieuw probleem deed zich gisteren voor toen ik leerde dat je niet twee dagen voor pakjesavond nog chocoladeletters moet willen kopen. Begint de naam van de ontvanger daarvan namelijk niet met een W, G of P, dan zijn de goede letters blijkbaar al uitverkocht. Een lange en koude zoektocht langs de Utrechtse HEMA, V&D en verschillende supermarkten ten spijt.

Nostalgie

Er rest slechts één remedie tegen al deze ongemakken: terug naar het Sinterklaasgevoel van vroeger. Vandaar dat ik deze dagen nog wel eens terugkijk naar de legendarische Sinterklaasbloopers van Kopspijkers. En ach, met een warme banketstaaf, een paar leuke cadeautjes en een goede film kom je de avond dan ook wel weer door.

2 gedachten over ҉۪t Heerlijk avondje

  • 5 december, 2010 om 15:14
    Permalink

    Wat doen al die Finnen op die foto?

  • 5 december, 2010 om 00:42
    Permalink

    En dat van onze belastingcenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.