Genept door de natuur!

Het is koud in Nederland!! Afgelopen dagen zal het niemand zijn ontgaan. Met temperaturen van -6 tot -8 graden en een flink pak sneeuw doet Nederland niet onder voor koude oorden als Canada en Groenland.

De meeste zijn gek van de sneeuw, maar toch verafschuwden velen het winterse koude weer. Iedereen die je spreekt heeft wel een anekdote, soms is het net een wedstrijd. Wie heeft de meeste ontberingen moeten doorstaan? Wie is het vaakst uitgegleden? En wie stond het langst in de file? Normaliter doen temperaturen van rond de -6 graden niet direct heel Nederland opschrikken. Maar met een gevoelstemperatuur rond de -16 graden is dit een heel ander verhaal. Dichtgevroren sloten, valpartijen met de fiets en bevroren ledematen. Iedereen is plotseling naarstig opzoek naar winterbanden. Juist met de winter van vorig jaar in ons achterhoofd is de angst voor kou en gladheid een reële.

Kou
Wie kent het inmiddels niet? Handen die er bijna afvriezen als je tóch die vijf  minuten op de fiets aflegt zonder handschoenen. De werkelijke pijnlijke kou die tot op het bot doordringt. Om dan nog maar niet te spreken over het moment dat je lijf weer ontdooid… Je letterlijk verstijfde handen komen langzaam weer tot leven, met een helse pijn tot gevolg. Tintelingen, shaken, trillen en steken door je hele lichaam roepen je lijf weer tot leven als je tóch lekker even tegen die gloeiend hete verwarming aan gaat staan. Je hebt er alles voor over om weer eventjes helemaal warm te worden.

Gevoelstemperatuur
Dan is het leuk en aardig, die gevoelstemperatuur, maar in werkelijkheid is het dus niet zo koud. Waarom voelt het dan wel zo? Natuurlijk is allemaal onderzocht en heeft het te maken met het evenwicht tussen warmteproductie en warmteverlies, en een harde koude wind die dit proces verpest. Toch voel ik me genept door de natuur. Wij mensen voelen temperaturen van -16, maar het ijs groeit er niet sneller van, en we kunnen niet sneller genieten van alle leuke dingen die deze winterse kou met zich mee kan brengen. Het ijs voelt enkel de temperatuur van -16 graden… Dat is toch balen als je thuis al rillend bijkomt van een barre tocht door weer en wind!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.