Hookah en bier

Tapijten aan de muur en lage bankjes, gedimde lichten en oosterse muziek, hummus en olijven, muntthee en buikdanseressen. Oosterse sferen en het roken van waterpijp in Nederland is al redelijk geïntegreerd. Maar wat is het nu eigenlijk en waar komt het vandaan?

De waterpijp – ook wel hookah, shisha of nargila genoemd – komt volgens verschillende bronnen (De waterpijp Expert, Nargile Shop) van oorsprong uit India. Toen werden deze nog gemaakt van een kokosnoot en bamboestok. De waterpijp zoals wij deze anno 2010 kennen, werd in de zestiende eeuw ontwikkeld in het Ottomaanse Rijk. Verschillende versieringen, kleurtjes en modellen werden toen geïntroduceerd.

In-elkaar-zetten

Vul de glazen vaas met water. Steek de metalen schacht erin. Deze moet een aantal centimeters onder het water komen. Draai de slang aan op de daarvoor bestemde plaats. Vul het tabakskommetje met fruittabak. Druk deze niet te hard aan, omdat het anders moeilijk wordt te inhaleren.

Bedek het kommetje en tabak met folie. Neem een tandenstoker en prik tientallen kleine gaatjes in het folie. Hoe kleiner de gaatjes, hoe fijner het roken. Grotere gaatjes zorgen ervoor dat de tabak zwaarder wordt, met als gevolg hoestbuien. Pak een kooltje met het tangetje en steek het aan. Plaats het kooltje op de folie en inhaleren maar. De tabak is opgebrand als je geen fruit meer proeft.

Jezelf dronken roken

Voor die hard waterpijprokers: probeer eens een andere vloeistof in de vaas te gieten. Bier is volgens vele een aanrader. Op het moment dat je de rook inblaast borrelt het bier in de vaas. Dit zou een extra lekker smaakje geven en je zou tevens sneller in hogere sferen kunnen raken. Voor degene die een wat ruimere portemonnee hebben: giet eens een beetje Black Label [red., whisky] in combinatie met water in de vaas. En roken maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.