Mondharp cool?

Bij de gedachte aan de mondharp zullen vele met mij, niet gelijk weten wat het precies is. Laat staan dat je bij het luisteren van het nummer “Give it Away” van de Red Hot Chili Peppers het geluid van dit instrument zal herkennen. De mondharp heeft dan ook niet echt een cool imago. Maar wie weet horen we het binnenkort in steeds meer bekende nummers terug.

Een mondharp bestaat maar uit één snaar en je mond dient als klankkast. Als je je lippen, wangen, keel en tong beweegt, terwijl je met je vinger aan de snaar trekt, hoor je steeds een andere klank. Op deze manier kun je dus een melodie spelen. Mondharpen zijn er van verschillende materialen en in verschillende vormen.

Chinese mondharp
Mondharp van metaal
Mondharp van bamboe

Workshop
Ben je steeds nieuwsgieriger geworden en wil je dit instrument wel eens bespelen? “Al na tien minuten kun je geluid maken met de mondharp”, zegt mondharpist Daniel Hentschel. Daniel Hentschel geeft dan ook workshops voor beginners. Hij vertelt meer over de geschiedenis van het instrument en heeft hierbij tal van voorbeelden. Daarna helpt hij je op weg met de eerste mondharpklanken.

Trance
Na het onderstaande filmpje te hebben gezien zul je horen dat de mondharp ook moderne klanken kan produceren. De jongen in het filmpje zorgt ervoor dat je de mondharp toch wel als cool kan omschrijven. De melodie zou zo in een trance nummer terug kunnen komen. Dus de volgende keer als je in de discotheek staat kun je misschien wel de klanken van de mondharp herkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.