Nederland Wijnland?

Geen Bordeaux, Merlot of Chiraz, maar Rondo uit Houten Ergens in de Volkstuinen in Houten bevinden zich een groepje wijnrekken. Deze wijnrekken zijn van Jaap Goudkamp. Goudkamp maakt namelijk wijn. In Nederlend. Jahah, dat kan in Nederland.

Wanneer je aan wijn denkt,  zien je meestal glooiende heuvels, brandende zon en donker bruin getinte wijnboeren voor je.  En nu weer terug naar Nederland. CampusTalk ging op bezoek bij Goudkamp, tijdens vrieskoud en sneeuwstormen. Speciaal voor ons trotseerde de wijnboer de koud om z’n ‘tuintje’ te laten zien, -,,die er in de zomer heel mooi bij ligt hoor-“.

Koud doet geen kwaad
De Houtenaar zegt dat Nederlandse wijn absoluut niet onder doet aan de Franse, ,,maar anders is het wel.”   De twee bekendste soorten die boven de rivier te vinden zijn: de witte Regent en de rode Rondo. Speciaal ontwikkeld voor koude klimaten. Zelfs in Denemarken en Zuid-Zweden kun je af en toe een verdwaalde wijnstok verachten. De stokken kunnen wel wat kou aan. Goudkamp: ,,Zo’n -20 graden zelfs.”  De wijn productie in Nederland wordt wel op redelijk kleine schaal beoefend en zal dan ook nooit zoals Frankrijk en echt wijnland worden.

Leuk en aardig, die wijngaard bedekt onder het sneeuw, maar zoals een echte wijndrinker al weet: het gaat om het drinken. In zijn huis heeft de hobbyist Goudkamp honderd flessen wijn in zijn kelder van 2 bij 2 staan.  Dit jaar heeft hij zo’n vierhonderd liter geproduceerd. ,,Door de kou van vandaag zakt het prut van de druiven zo naar beneden.” Goed, dan is de kou nog ergens goed voor. Voor de nieuwsgierig lezers: lees hier hoe je thuis wijn moet maken.

Rondjes draaien, walsen en slurpen
,,Ik heb al twee flesjes uit de kelder gehaald: wijn moet je drinken bij kamer temperatuur, zo’n 18 graden.” Plop. Het glas kan ingeschonken worden.  ,,En nee, mevrouw de verslaggever: niet meteen drinken. Je moet eerst walsen. Ja, walsen.”, aldus Goudkamp. Rondjes draaien, dan komt de smaak los, vertelt de gepassioneerde wijnkamer.  ,,En dan ruiken, langzaam. Dan kan je al vast wennen aan de smaak. Uiteindelijk mag er geproefd worden. ,,Ja, je denkt misschien wat zit ik nou de slurpen, maar dat hoort: dan komt de smaak veel beter naar boven. Wel gek, maar zo moet het echt.”

Gewoon een glaasje naar binnen gooien doet hij niet meer. In het restaurant loopt hij gerust te slurpen. Ook met zijn vrouw aan tafel. ,,Die vind het heerlijk. Wat de rest vind kan mij niet zo schelen. Smaken verschillen zal ik maar zeggen.”

Het lijkt nieuw, die Nederlandse wijn, maar niets is minder waar. Lees daarover meer op Wikipedia
View Larger Map

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.