De opkomst van omgebouwde gas- en alarmpistolen

De trend is volgens Rob Evers, wapendeskundige van de politie Utrecht, al jaren zichtbaar: omgebouwde gas- en alarmwapens die na enkele aanpassing als scherpschietend vuurwapen fungeren. Omdat ze een stuk goedkoper zijn dan een ‘echte’ vuurwapens zijn de pistolen voor criminelen een aanlokkelijk alternatief en voor de politie een groeiend probleem.

De omvang van de handel in omgebouwde wapens is vooralsnog onduidelijk, maar wel staat vast dat het inmiddels een aanzienlijk probleem is dat de politie de komende jaren in kaart wil gaan brengen.  

Europa

In Nederland zijn bijna alle gas- en alarmwapens verboden, maar in bijvoorbeeld België en Duitsland zijn veel wapens voor mensen ouder dan 18 jaar vrij verkrijgbaar. Na aankoop kunnen de pistolen eventueel omgebouwd worden tot echte wapens.

De open grenzen van de Europese Unie dragen dan ook bij aan het probleem, zo blijkt uit een rapport van de politieacademie. “Een tekortschietende controlecontext binnen de Europese Unie en verschillen in wetgeving in de lidstaten van de Europese Unie faciliteren de handel in (omgebouwde) gas- en alarmwapens en maakt het tot een probleem dat binnen de huidige kaders niet bij haar wortels aangepakt kan worden.”

Binnenkort ziet u bij CampusTalk een reportage over het probleem met omgebouwde wapens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.