Van Cadzand tot Den Helder

Het ene na het andere laatje wordt opengetrokken en duizenden ansichtkaarten worden aan het daglicht blootgesteld. Voor het bewaren van zijn verzameling van het Nederlandse strandleven heeft de Utrechtse Ton van den Berg zelfs een authentieke Chinese kast gekocht, met een aparte lade voor Scheveningen.

Haren in de wind
In een kleine twee jaar liep de 76-jarige Utrechter van het zuidelijkste strand van de lage landen, Cadzand, naar het meest Noordelijke punt van het vaste land, Den Helder. Elk vrij uurtje met zijn voeten door het zand en zijn haar in de wind. Zijn liefde voor het strand is groot. ,,Het geeft me rust en ik voel me er vrij.’’

Het biologeert veel mensen ongetwijfeld waarom Van den Berg nou ruim vierduizend ansichtkaarten van stranden nodig heeft. Om er elke dag naar te kijken? Geeft het ‘spaar ze allemaal-gevoel’ veel voldoening? Waarom? Het enige toepasselijke antwoord is: ‘Gewoon, omdat het kan.’

Postaal gelopen?

Het begon zoals alle verzamelingen, klein. Een paar ansichtkaarten die hij uit een rekje bij een strandwinkeltje haalde. Voor hij het wist struinde hij beurzen af, op zoek naar ‘postaal gelopen’ exemplaren van de zeldzaamste kustgebieden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.