“..‘t Lange Rozendaal, Utrecht, ‘t mooist van allemaal”


Verslaggevers van CampusTalk hebben de afgelopen paar weken onderzoek gedaan naar de zaak ‘Zeven Steegjes’. Het pittoreske volksbuurtje in het centrum van Utrecht oogt zeer gemoedelijk, maar deed de gemoederen hoog oplopen toen bekend werd dat bij de verdeling van de sociale huurwoningen de zaken niet gaan zoals ze horen.

”Utrecht, mijn stadje daar gebeurt van allerhand
’t bruist aan alle kant, in ’t hartje van ’t land
de Sterrenwijk, ’t Houtplein en ’t Lange Rozendaal,
Utrecht, ’t mooist van allemaal”. Dit nummer van Herman Berkien verwoordt de gevoelens die autochtone Utrechters koesteren over hun stad. Vooral het volkswijkje ‘De Zeven Steegjes’ is op het moment zeer in trek bij woningzoekenden. Er is een lange wachtlijst en een strenge selectieprocedure voor nieuwe bewoners.

Het wijkje wordt beheerd door de firma Stadsherstel, die in 1992 een grootscheepse renovatie uitvoerde. Uit gesprekken die CampusTalk verslaggevers voerden met de directeur, mevrouw Willeumier, bleek dat zij al enige tijd bedreigingen ontvangt van huiszoekenden die kennelijk veel overhebben voor een huisje in de wijk. De directeur spreekt van ‘nare telefoontjes en brieven en soms ook bezoeken aan de deur’.

Het wijkje ligt aan de oude gracht, midden in het historische centrum van de stad.

Grotere kaart weergeven

In het NTR-programma ‘Onze Schatten’ gingen vier jongeren de wijk in om de geschiedenis van de Zeven Steegjes te ontdekken. Kijk hieronder naar hun bevindingen.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Maar, wat aan dit wijkje maakt nu dat mensen er zo graag willen wonen? In de huisjes kun je je kont niet keren, de buurvrouw houdt al je doen en laten in de gaten, als een iets te nieuwsgierige waakhond en daardoor is de sociale controle onderling een enorme beperking van je bewegingsvrijheid en je privacy. Natuurlijk, het is midden in het historische centrum van de stad en de huren zijn er absurd laag. Bekijk hieronder hoe kunstenaars het unieke zeven-steegjes-gevoel in beeld en geluid brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.