Gegoochel met collectecijfers

“De collectebus is op zijn retour” kopte Trouw dinsdag in de krant. Collecterende goede doelen zouden volgens de krant al jaren minder geld ophalen tijdens hun collecteweken. Zo zouden de 26 grootste landelijke goede doelen, die samen Stichting Collecteplan vormen, in 2008 47 miljoen hebben opgehaald en in 2009 42 miljoen. 5 miljoen minder dus.

De krant vond die daling zo groot nieuws dat het, het openingsartikel werd van de krant dinsdag. Dat was jammer, want wij waren ook bezig met de collecteopbrengsten van goede doelen. En wat bleek? Wij stuitten op hele andere cijfers. De collecte was volgens ons in 2009 inderdaad minder dan in 2008. Maar het zou gaan om 300.000 euro in plaats van 5 miljoen euro.

Want dat waren tenminste de cijfers die wij vonden op de CBF-site, het Centraal Bureau Fondsenwerving die de cijfers van alle goede doelen registreert. Wij telden alle opbrengsten van de grootste goede doelen bij elkaar op en kwamen in 2009 op 50,8 miljoen euro op en in 2008 51,1 miljoen euro. Ook volgens Martin Boer, secretaris van Stichting Collecteplan en tevens bron in het artikel van Trouw, schommelt de opbrengst al een aantal jaren rond de 50 miljoen. Van een daling van 5 miljoen euro is volgens hem geen sprake.

Maar hoe komt Trouw dan aan die cijfers en dus aan de conclusie dat de collectebus op zijn retour is? Eén telefoontje naar de redacteur van het artikel gaf het antwoord. “Die staan op de CBF-site.”

Wij gingen weer op zoek. En wat bleek? Dat klopte inderdaad. De cijfers stonden op de site. Onder een ander kopje. En die pagina was niet geüpdate door de CBF. Dus een echte fout van Trouw was het niet. Maar waarschijnlijk hadden ze de cijfers niet gecontroleerd bij andere bronnen. Want de cijfers op de CBF-pagina klopte gewoon niet.

Overigens heeft Trouw wel helemaal gelijk dat goede doelen last hebben van het bel-me-niet register. Meer daarover ziet u in CampusTalk op 18 april om 18.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.