Alle mannen verzamelen!

Alle mannen verzamelen. Althans, daar lijkt het na een paar weken CampusTalk behoorlijk op. Van strandverzamelaar tot fluitenverzamelaar; stuk voor stuk zijn het mannen. Is dit toeval, of is verzamelen echt zo’n mannelijke hobby? CampusTalk vroeg het in de studio aan Jaco Berveling, socioloog en auteur van het boek Hebben is Houden over de Nederlandse verzamelwoede.


Een echte mannenhobby is verzamelen dus niet. Maar wat is verzamelen dan wel? Volgens Berveling is het onder andere een manier om status en aanzien te verwerven. Hoewel voor de meeste mensen een collectie van paperclips of fluiten van weinig betekenis zal zijn, kan een verzamelaar binnen de gemeenschap van andere verzamelaars juist hoog in het aanzien komen te staan. Hoe groter of bijzonderder de collectie, hoe groter het aanzien van de verzamelaar.

Obsessie
Dit klinkt allemaal nog leuk en aardig, maar verzamelen kan ook omslaan in een obsessie. In Nederland wordt het nog niet erkend, maar in de Verenigde Staten wordt obsessieve verzameldrang, ofwel hoarding, als serieuze stoornis gezien. Hoarding betekent dat mensen zoveel verzamelen dat hun huis onleefbaar is geworden. De stoornis is moeilijk te behandelen omdat mensen zelf vaak niet vinden dat er iets mis is. Gelukkig zijn alle verzamelaars waar CampusTalk de laatste weken mee sprak alles behalve obsessief. Bekijkt u hieronder een korte compilatie.

Verzamelt u zelf en wilt u weten wat voor verzamelaar u bent? Doe dan hier de verzamelaarstest.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.