De geneugten van het onbegrijpelijke

“De genoegens van onwetendheid zijn op hun manier net zo groot als de genoegens van kennis”, zo tekende de Engelse schrijver, essayist en dichter Aldous Huxley een kleine eeuw geleden al op. Wijze woorden, want juist de dingen die ik absoluut niet begrijp, verschaffen mij zo nu en dan ontzettend veel plezier.

Het kan dan gaan om boeken waarbij bepaalde passages kant noch wal raken, of om bijvoorbeeld abstracte schilderijen waar ik zelfs met de grootst mogelijke moeite geen betekenis in terug kan vinden. Niet dat deze schilderijen geen betekenis hebben (integendeel zelfs, het hiernaast weergegeven schilderij is van Mark Rothko, een schilder die wel degelijk veel inhoud gaf aan zijn werk), maar ik zie het simpelweg niet. En dat is prima.

Songteksten

Maar verreweg het meest kan ik genieten van songteksten waarbij ik geen flauw benul heb van wat er nu eigenlijk mee wordt bedoeld. Neem bijvoorbeeld het nummer ‘The Stanger Song’, van de Canadese zanger Leonard Cohen. De tekst is en blijft na talloze interpretaties volledig onduidelijk, maar juist die onduidelijkheid maakt zinnen als ‘But now another stranger seems to want you to ignore his dreams as though they were the burden of some other’ prachtig.

Of luister eens naar Bruce Springsteens ‘Blinded by the Light’. Het nummer verscheen in 1973 op zijn debuutalbum ‘Greetings from Asbury Park N.J.’ en het enige wat ik eruit op zou kunnen maken is dat het zich misschien op een kermis afspeelt. Desondanks geniet ik enorm van zinnen als: “And now in Zanzibar a shootin’ star was ridin’ in a side car hummin’ a lunar tune, yes, and the avatar said blow the bar but first remove the cookie jar we’re gonna teach those boys to laugh too soon.”

Verklaren

De schoonheid van deze en andere teksten schuilt voor mij in de onwetendheid over wat er nu eigenlijk bedoeld wordt, waardoor ik het al gauw Spaans benauwd krijg wanneer mensen een tekst proberen te verklaren. Waarom moet dat toch altijd? Waarom wil men toch altijd alles weten? Waarom kunnen we niet genieten van iets wanneer we niet begrijpen wat het betekent? Zolang de auteur, schilder of zanger zich niet uitspreekt over hoe we iets moeten interpreteren, moet iedereen dat maar voor zichzelf doen. En wie weet, misschien betekent het wel helemaal niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.