De Huismus is uit -> Power to the Parkiet!

Het aantal huismussen in Nederland daalt de laatste jaren kei en keihard. Veel mensen vinden dat jammer en het oerhollandse beestje is zelfs op de Rode Lijst voor Bedreigde Vogels terecht gekomen. Maar we hebben een nieuwe vogel! Zijn naam is halsbandparkiet en hij is gifgroen. Zeg nou zelf, die huismus was toch maar saai en grijs?

Amsterdam is koploper met het aantal halsbandparkieten. Uit recente vogeltellingen blijkt dat er in onze hoofdstad bijna 3500 parkieten rondfladderen. In Utrecht zijn het er op dit moment 215. De vogels zijn in de stadsfauna terecht gekomen nadat ze ontsnapten uit volières. In 1968 broedde er voor het eerst een parkiet in Den Haag en vijf jaar later ook in Amsterdam. Nu vliegen ze door de hele randstad en zijn het er 8.767, zo’n 3.000 meer dan er zeven jaar geleden geteld werden.

De darwinmus
Aan de andere kant legt de huismus het loodje. Het bekendste Nederlandse vogeltje wordt weggeëvolueerd. Er ligt steeds minder vuil op straat, landbouwmachines worden steeds nauwkeuriger en morsen geen graan en tafelkleden die buiten werden uitgeklopt zijn in onbruik geraakt. Gevolg: minder eten voor de mus. Verder maken we betere daken, betegelen we meer tuinen en gebruiken we minder heggen. Gevolg: minder broed- en schuilplaatsen voor de mus. Het is dus logisch dat er minder mussen komen, je kunt het zelfs gewoon ‘de natuur’ noemen, al is niet iedereen het hier mee eens. Hieronder is een kaart waarin de huidige verspreiding van de halsbandparkiet in Nederland te zien is.

View My Saved Places in a larger map

Familie
’s Winters zitten de halsbandparkieten vooral in de steden, maar in de zomer waaieren ze uit over het platteland waar ze knoppen, zaadjes en fruit eten. De halsbandparkiet heeft ook nog een grote broer, de Alexanderparkiet. Deze is iets groter en is vrij nieuw in de steden. Op dit moment zijn er zo’n 50 in Amsterdam. Nu is de vraag: wat zal de toekomst doen? Zal het grijze saaie musje ook in Utrecht vervangen worden door de exotische groene stadspapegaai? Op het onderstaande filmpje is in ieder geval te zien dat de parkieten zich goed op hun plek voelen in onze hoofdstad. Verder een tijdlijn waarin de ontwikkeling van de halsbandparkiet in Nederland te overzien is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.