De Nederlandse vrouw: ambitieloos?

Nederlandse vrouwen hebben weinig ambitie; we werken het liefst parttime en hebben totaal geen behoefte om voltijd te gaan werken of om hoger op te komen. ‘Dit kan je potverdikke toch niet menen?’, was mijn eerste reactie toen ik dit hoorde. Het blijkt dus zo dat wij het lachertje van Europa zijn, want wij, de zogenaamde onafhankelijke, geëmancipeerde Nederlandse vrouw, zijn een uitzonderlijke groep; nergens anders in de Europese Unie werken er zoveel vrouwen parttime.

 

Ik, een 22-jarige vrouwelijke student Journalistiek, heb zeker wel ambities: carrière maken, die ene Chaneltas kopen en de wereld veroveren. Maar, ik kon er toch niks aan doen; ik voelde me aangesproken… Vastbesloten dat dit niet waar kon zijn ging ik opzoek naar verschillende hypotheses voor dit verschijnsel.

Hyptheses
Hypothese nummer 1: De Nederlandse vrouw wil niet parttime werken, maar de omstandigheden dwingen haar er toe.
Hypothese nummer 2: Het Nederlandse beleid respecteert de vrouwenrechten niet.
Hypothese nummer 3: Het zijn vaak mannen die de ‘hoge’ functies uitoefenen en zij willen niet dat vrouwen fulltime gaan werken.

Onderzoek
Helaas heb ik al deze hypotheses moeten afschieten, nadat ik een onderzoek over de ‘parttime werkende vrouw’ heb gelezen van hoogleraar Jan van Ours. Wat blijkt; de Nederlandse vrouw heeft helemaal geen behoefte om haar werkuren te veranderen. De meerderheid van de parttimers heeft geen jonge kinderen. Het kan dus niet zo zijn dat de zorg van de kinderen hen weerhoudt. Het meest lachwekkende vond ik toen ik las dat vrouwen vanwege het huishouden niet meer willen gaan werken, omdat het anders te zwaar zou worden. Ik ben totaal niet feministisch, but is this a joke? Het ligt dus niet aan de omstandigheden, niet aan het beleid en ook niet aan de mannen. Het ligt gewoon aan de vrouwen zelf. Tegenwoordig laat je dus je carrière en ambities afhangen van het huishouden…

Nog een korte presentatie waarin de Nederlandse vrouw wordt vergeleken met de Franse, Duitse en Zweedse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.