Dieren hebben geen zebra…

Als wij mensen de weg over willen steken is dat eenvoudig. We lopen naar een zebrapad, wachten eventueel voor een stoplicht en wandelen ongestoord naar de overkant. Maar dieren hebben geen zebra. Omdat de beesten bij het oversteken tussen natuurgebieden toch de weg over moeten, en we niet willen dat ze daarbij onder de banden van passerende auto’s belanden,  bestaan er faunapassages.

Maar welke dieren maken nou eigenlijk gebruik van deze oversteekplaatsen? Volgens een bord bij de faunapassage onder de A27 maken vooral egels, de wezel, bunzingen, hermelijnen, kikkers en bosmuizen gebruik van de passage. Wij wilden die leuke beestjes wel eens zien en namen een kijkje bij de dierenoversteekplaats.

Mooie schuilplaats

We gaan niet naar een climax toewerken. Er was geen bunzing te bekennen. Maar wat schetste onze verbazing: in een van de tunnels troffen we  een rasechte, onvervalste, hoogst zeldzame… Huiskat. Iets waar Rijkswaterstaat bij de aanleg van de passages, getuige het informatiebord, ongetwijfeld geen rekening mee heeft gehouden.

Miljoenenproject

Een miljoenenproject om katten de natte herfst en koude winter mee door te helpen, dat moet niet de bedoeling zijn. Ook al niet omdat de buizen vast niet bedoeld zijn om bosmuizen rechtstreeks in de klauwen van hun meest gevreesde vijand te laten lopen.

Op de website van de gemeente is de huiskat inmiddels toegevoegd aan de lijst van intensieve overstekers.

Beeld: Gemeente Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.